Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Laajakaistarakentamista jatketaan haja-asutusalueilla

Tiistai 22.5.2018 klo 22:13

Eduskunnassa käsiteltiin tänään lakia laajakaistarakentamisen tuesta haja-asutusalueilla. Lakimuutoksen tarkoituksen on, että laajakaistarakentamiseen haja-asutusalueilla liittyvien hankkeitten maksatuksen määräaika poistuisi. Näin ollen laajakaistarahoituksia voidaan käyttää myös vuoden 2019 jälkeen, kunhan hakemukset on jätetty tämän vuoden aikana.
Laajakaistahanke kokonaisuudessaan on maaseudulle erittäin tärkeä ja tervetullut asia. Olen kiitollinen siitä, että homma on aikoinaan saatu liikkeelle. Tällä varmistetaan, että koko Suomen voimavarat saadaan käyttöön. Suomi on äärettömän rikas monilta ominaisuuksiltaan, ja luonnonvaramme ovat etupäässä maakunnissamme, joten sinne on saatavissa työtä jatkossakin. Yhteyksien on vain pysyttävä kunnossa, niin tieliikenteen kuin tietoliikenteen. Näin voimme turvata myös perustuslakimme oikeuden siitä, että jokainen saa valita asuinpaikkansa. 
Olemme liikenne- ja viestintävaliokunnassa käsitelleet tätä asiaa, ja ihanaa oli huomata, että oli todella yksimielinen näkemys asian eteenpäin viemisestä. Kun näitä rahoja ei ole ehditty käyttää määräaikaan mennessä, niin ne pystytään nyt sitten käyttämään asianmukaisesti siinä ajassa, mikä olisi käytettävissä.
Maaseudulla laajakaistahankkeen hoitaminen on ollut hidasta, koska rahoituksen tekemistä varten on pitänyt perustaa osuuskunta tai joku muu järjestelmä.
 
Miten tästä mennään eteenpäin? Näitä osuuskuntia tulee ehdottomasti auttaa, tai muita organisaatioita, jotka ovat tämän rahoituksen hakeneet. Joka tapauksessa toivon tälle hankkeelle jatkoa myös tämän jälkeen. Sitä paitsi vaikka tässä puhutaan maaseudun hankkeista, niin kyllä monissa taajamissa myöskin tarvitaan apua näissä asioissa.
On huomionarvoista, mikä ero on langattomalla laajakaistalla ja kiinteällä laajakaistaverkolla. Langaton laajakaista on sinänsä ihan hyvä, mutta siitä voi sanoa kyllä, että se on vähän niin kuin leikkikalulla värkättäisiin. Kun halutaan tehdä oikealla lailla töitä ja olla tasa-arvoisia koko maassa, niin kyllä meillä pitää olla oikeanlainen laajakaista kattavasti käytettävissä.
Olen niitä onnellisia ihmisiä, jotka ovat päässeet syrjäseudulla asuvana tämmöisen oikean laajakaistan piiriin. Minä voin kertoa sen todella omasta kokemuksestani, että minun lapseni ovat tässä suhteessa aivan tasa-arvoisia lapsia kaikkien Suomen muitten lasten kanssa, jotka asuvat taajamissa tai ihan missä päin maailmaa tahansa, koska minun lapseni saavat yhteyden kaikkialle. Minä toivon todella, että me mahdollistaisimme kaikille suomalaisille tasa-arvoisen mahdollisuuden myös tässä asiassa asuinpaikasta riippumatta.
 
Miten sitten jatkossa? Työtä on vielä tekemättä tietoliikenneyhteyksien osalta. Toivon, että hyvin pikaisesti aloitettaisiin jo seuraavalla hallituskaudella suunnittelemaan uutta hanketta, niin että kunnolliset palvelut ovat saatavissa kaikkialle. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: laajakaista, tietoverkko, tietoliikenneyhteydet