Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Kirjoitus kansainvaelluksista

Tiistai 15.1.2019 klo 12:52

Kirjoitin tämän kirjoituksen syyskuussa 2015. Aihe on edelleen ajankohtainen ja julkaisen sen siksi uudestaan blogissani.

* * *

Arabien kansanvaellus

Historia toistaa itseään. Historian kuluessa on Euraasian alueella ollut useita kansanvaelluksia. Onko jälleen meneillään sellainen? Onko tästä kansainvaelluksesta paluuta? Onko kenelläkään edes mahdollisuus enää palata? Onko kenelläkään edes tarkoitus palata? 

Kuka on oikea pakolainen?  Olemmeko itse aiheuttaneet arabien halun tulla maahamme, kun he kokevat meidän maamme paremmaksi kuin heidän? Ovatko he pakolaisia vai ovatko he hivuttamalla Eurooppaa valloittavia arabeja ja somaleja? Mikseivät rikkaat muslimimaat tai Venäjä ota heitä vastaan?

Eurooppalaiseen luonteeseen kuuluu halu auttaa. Onhan tämä kristillisen maailman näkemyksen perusta. Käytetäänkö tässä nyt meidän hyvyyttämme raa’asti hyväksi?

Tänne tulevat ihmiset hyvin vaikeista olosuhteista, heidän henkensä voi olla uhattuna ja he tarvitsevat apua. Ainakin osa heistä. Mutta tämä avuntarve on loppumaton, se on kuin sairaus, joka leviää. Meidän on autettava sairaita, mutta miten voisimme hoitaa tätä jo vaikeuden juurilla? Vai pitääkö meidän sulkea silmämme kuin sotilaat ja estää kansanvaellus? 

Pakolaiset, jos heillä on hätä, niin tulkaa Savukoskelle vaikka kotikyläni Nousun kylän koululle. Vettä saa kantamalla ja hyysikkä on ulkona. On lämmintä, turvallista ja suoja. Tulevaisuuden työpaikoista ja elämisen paremmista mahdollisuuksista ei ole tietoa. Eli jos haette vain väliaikaista pakopaikkaa ja turvaa hengenvaaralta, niin Nousullakin voi olla pakolaisena. Mutta jos tulette siirtolaisina paremman ja turvallisemman elämän vuoksi, niin siihen tulee joutua tekemään todella paljon töitä. Ei pidä pelätä pakkasta, karhuja, sääskiä eikä lunta.  Ne ovat oikeasti pakolaisia, jotka tulevat kyläämme. Kyllä siellä voi elää. Elänhän minäkin.

Miten kansainvaellus estetään? Onko sitä voinut ikinä estää? Onko tämä vain elämän vaihe, joka on otettava vastaan ja antaa Lähi-Idän ja Afrikan asukkaiden vallata Europpa? Onko se meidän etumme mukaista? Onko se edes pakolaisten lähtömaiden edun mukaista?

On hienoa, että yksityiset ihmiset haluavat auttaa heitä, jotka jo ovat tulleet tänne. Suomen ja muiden Euroopan maiden on tehtävä kuitenkin päätökset ajatellen pidemmälle kuin hetkellistä apua. Hallitsematon Eurooppaan muuttaminen on pysäytettävä. Nyt Euroopan valtioiden voimavarat ehtyvät. Lähtömaissa taas sitoutuminen oman maan rakentamiseen heikkenee entisestään, kun nähdään Eurooppaan päästävän yhä helpommin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maahanmuutto, siirtolaisuus, turvapaikanhakijat, kansainvaellus

Turvapaikanhakijoille oma työpaketti

Keskiviikko 23.9.2015 klo 11:50

Pakolaisuus tai oikeammin siirtolaisuus tulee Suomelle todella kalliiksi. Jokainen Suomeen tullut turvapaikanhakija maksaa meille 40 €/päivä. Voisiko heidät laittaa heti töihin? Pitäisikö meidän muuttaa pikaisesti lainsäädäntöämme niin, että heille voitaisiin teettää jotain työtä heti, kun turvapaikanhakua koskevat paperit on saatu tehtyä?

Nykyisten säännösten mukaan turvapaikan hakija saa tehdä ansiotyötä Suomessa ilman oleskelulupaa, kun turvapaikkahakemuksen tekemisestä on kulunut kolme kuukautta ja turvapaikanhakijalla on voimassa oleva rajanylitykseen oikeuttava matkustusasiakirja. Muuten aika on kuusi kuukautta.

Suomessa on jo ennen turvapaikanhakijoitakin korkea työttömyysprosentti ja ensiksi olisi ehdottomasti saatava töitä omille työttömille eikä heidän asemaa saa heikentää. Mutta meidän on ratkaistava tämä uusi yllättävä ongelma, meillä ei ole varaa elättää kymmeniä tuhansia joutilaana olevaa turvapaikanhakijaa. 

Meidän on rakennettava kokonaan uusi turvapaikanhakijoiden työllistämismalli. Turvapaikanhakijoiden työpaketti. Onhan meillä omia kokeilumalleja esimerkiksi vajaakuntoisten työllistämisestä. Emme saa silti sekoittaa työmarkkinoitamme. Meidän on rakennettava malli, miten tänne tulijat laitetaan heti töihin. Kyllähän Suomessa töitä riittää. Vaikka tulijat laitetaan aluksi johonkin vähäpalkkaisempaan työhön, niin en pidä näitä töitä kuitenkaan tulijoiden halveksuntana. 

Meidän on nyt pikaisesti nimettävä työryhmä laatimaan tätä uutta työllistämispakettia. Maahamme nyt tulevat turvapaikanhakijat eivät ole mitään perinteisiä heikko-osaisia pakolaisia. Hyvin moni Suomeen tuleva turvapaikanhakija on koulutettu, osaava, parhaassa työiässä oleva hyväkuntoinen mies. 

Mitä nämä uuden työpaketin työtehtävät sitten olisivat? Töitä meillä riittää. Maaseudullamme on esimerkiksi paljon ympäristönhoidollista risukon raivaamista. Saisimmehan näin raaka-ainetta esim. energiapakettiimme, eikä nämä työt ole keneltäkään pois. 

Tietysti olisi hyvä, jos osaavat turvapaikanhakijat pääsisivät mahdollisimman pian myös koulutustaan vastaavan työpaikan ”oppipojan” rooliin. Tilannetta tulee verrata oppilaitosten harjoittelijoiden asemaan. Opiskelijatkin tekevät todella paljon aivan ilmaista tai alipalkattua työtä.  Turvapaikanhakijat ovat Suomen elämän opiskelijoita.

Työ on myös paras lääke päästä sisälle yhteiskuntaan ja tuntea itsensä tärkeäksi.  Työn kautta heidät saadaan oppimaan kieltämme ja kulttuuriamme. Tämän turvapaikanhakijoiden työpaketin kautta voitaisiin myös valvoa, että ketkä hakijoista ovat oikeasti turvapaikanhakijoita ja valmiita tulemaan mukaan vaativaan yhteiskuntaamme eikä olla vain meidän elättinämme. Meillä on oikeus myös vaatia tänne tulevilta jotain. Hyssyttelyllä emme saa aikaiseksi mitään rakentavaa.

Kansainvaellukset ovat nyt osa Euroopan arkea. Meidän on hyväksyttävä se, että Suomikin muuttuu entistä kansainvälisemmäksi. Se ei kuitenkaan saa tapahtua hyvinvointimme tai turvallisuutemme kustannuksella.

5 kommenttia . Avainsanat: turvapaikanhakijat, siirtolaisuus, pakolaisuus, työ, maahanmuutto