Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Sakon muuntorangaistuksen palauttaminen

Keskiviikko 13.2.2019 klo 13:38

Eduskunnassa päätetään tänään sakon muuntorangaistuksen palauttamisesta. Ymmärrän ne esimerkiksi sosiaaliset perusteet, joiden nojalla sakon muuntamista vankeusrangaistukseksi on vähennetty kuluneina vuosikymmeninä. Kuitenkin jokin oikeustajussani sotii sitä vastaan, että rikollinen jää tosiasiallisesti ilman rangaistusta. Sanon tämän niin tavallisen ihmisen maalaisjärjellä kuin käräjäoikeudessa työskennelleenä varatuomarina.
 
Olin aikanaan hyvin pahoillani, kun muuntorangaistuksen palauttamista koskeva esitys jäi toteuttamatta, ja olen tyytyväinen siihen, että asia nyt saatiin eteenpäin. Korostan erityisesti oikeudenkäytön yleistä moraalia ja lainkunnioitusta luovaa merkitystä tässä asiassa. Esitys vastaa myös monien kauppiaiden hätähuutoihin, kun tähän asti on oltu voimattomia myymälävarkaiden rötöstelyn edessä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sakko, muuntorangaistus, rikollisuus, myymälävarkaudet, rangaistukset

Rikoslain muuttamisesta

Torstai 6.10.2011 klo 23:05

Eduskuntavaalikampanjassani toin esille, että Suomen nykyiseen rikoslakiin on tehtävä muutoksia.

Tänään pääsin ensi kertaa puhumaan asiasta eduskunnan suuressa salissa. Käsittelimme Outi Mäkelän ym. jättämää lakialoitetta. Tämä aloite koski rikoslain muuttamista siltä osin, että avolaitoksesta karkaamisen tulee kuulua rikoslain piiriin. Avolaitoksesta karkaamisestahan ei määrätä kunnollista rangaistusta, mistä on julkisuudessakin paljon keskusteltu.

On hyvä asia, että tällainen lakialoite tuli käsittelyyn. Puheenvuorossani totesin, että rikoslain muutosesitys on erittäin hyvä alku sille, että alkaisimme laajemminkin miettiä rikoslain kohtaloa. Nimittäin että miten me saisimme rikoksien sanktioita korotettua? Suomessa rikoslaissa näitä sanktioita tulisi nostaa ennen kaikkea henkirikoksissa, seksuaalirikoksissa sekä väkivaltarikoksissa.

Olen itse toiminut jonkun aikaa käräjillä tuomarin tehtävissä, ja siinä minä kiinnitin huomiota erityisesti siihen, että tuomioistuimet soveltavat usein näitä sanktioita siten, että rangaistukset annetaan usein aivan lähelle alarajaa. Sen takia tuomioista tulee monesti mitättömiä.

Yksi järkevä keino epäkohtien korjaamiseksi olisi, että näitä rangaistusmaksimeja lähdettäisiin laajemmin tarkistamaan ylöspäin. Ilman rikoslain muutosta tähän asiaan ei pääse liikkeelle. On helppo vaatia, että tuomioistuimien pitää antaa kovempia tuomioita. Meillä on kuitenkin vakiintunut oikeuskäytäntö ja ilman rikoslain muutosta me emme pysty todellisuudessa näihin rikosten sanktioihin mitenkään puuttumaan. Epäkohdat tiedetään ja eduskunta voi niihin puuttua, tulen tekemään parhaani asian hyväksi.

4 kommenttia . Avainsanat: rikoslaki, rangaistukset