Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Turvapaikanhakijoille oma työpaketti

Keskiviikko 23.9.2015 klo 11:50

Pakolaisuus tai oikeammin siirtolaisuus tulee Suomelle todella kalliiksi. Jokainen Suomeen tullut turvapaikanhakija maksaa meille 40 €/päivä. Voisiko heidät laittaa heti töihin? Pitäisikö meidän muuttaa pikaisesti lainsäädäntöämme niin, että heille voitaisiin teettää jotain työtä heti, kun turvapaikanhakua koskevat paperit on saatu tehtyä?

Nykyisten säännösten mukaan turvapaikan hakija saa tehdä ansiotyötä Suomessa ilman oleskelulupaa, kun turvapaikkahakemuksen tekemisestä on kulunut kolme kuukautta ja turvapaikanhakijalla on voimassa oleva rajanylitykseen oikeuttava matkustusasiakirja. Muuten aika on kuusi kuukautta.

Suomessa on jo ennen turvapaikanhakijoitakin korkea työttömyysprosentti ja ensiksi olisi ehdottomasti saatava töitä omille työttömille eikä heidän asemaa saa heikentää. Mutta meidän on ratkaistava tämä uusi yllättävä ongelma, meillä ei ole varaa elättää kymmeniä tuhansia joutilaana olevaa turvapaikanhakijaa. 

Meidän on rakennettava kokonaan uusi turvapaikanhakijoiden työllistämismalli. Turvapaikanhakijoiden työpaketti. Onhan meillä omia kokeilumalleja esimerkiksi vajaakuntoisten työllistämisestä. Emme saa silti sekoittaa työmarkkinoitamme. Meidän on rakennettava malli, miten tänne tulijat laitetaan heti töihin. Kyllähän Suomessa töitä riittää. Vaikka tulijat laitetaan aluksi johonkin vähäpalkkaisempaan työhön, niin en pidä näitä töitä kuitenkaan tulijoiden halveksuntana. 

Meidän on nyt pikaisesti nimettävä työryhmä laatimaan tätä uutta työllistämispakettia. Maahamme nyt tulevat turvapaikanhakijat eivät ole mitään perinteisiä heikko-osaisia pakolaisia. Hyvin moni Suomeen tuleva turvapaikanhakija on koulutettu, osaava, parhaassa työiässä oleva hyväkuntoinen mies. 

Mitä nämä uuden työpaketin työtehtävät sitten olisivat? Töitä meillä riittää. Maaseudullamme on esimerkiksi paljon ympäristönhoidollista risukon raivaamista. Saisimmehan näin raaka-ainetta esim. energiapakettiimme, eikä nämä työt ole keneltäkään pois. 

Tietysti olisi hyvä, jos osaavat turvapaikanhakijat pääsisivät mahdollisimman pian myös koulutustaan vastaavan työpaikan ”oppipojan” rooliin. Tilannetta tulee verrata oppilaitosten harjoittelijoiden asemaan. Opiskelijatkin tekevät todella paljon aivan ilmaista tai alipalkattua työtä.  Turvapaikanhakijat ovat Suomen elämän opiskelijoita.

Työ on myös paras lääke päästä sisälle yhteiskuntaan ja tuntea itsensä tärkeäksi.  Työn kautta heidät saadaan oppimaan kieltämme ja kulttuuriamme. Tämän turvapaikanhakijoiden työpaketin kautta voitaisiin myös valvoa, että ketkä hakijoista ovat oikeasti turvapaikanhakijoita ja valmiita tulemaan mukaan vaativaan yhteiskuntaamme eikä olla vain meidän elättinämme. Meillä on oikeus myös vaatia tänne tulevilta jotain. Hyssyttelyllä emme saa aikaiseksi mitään rakentavaa.

Kansainvaellukset ovat nyt osa Euroopan arkea. Meidän on hyväksyttävä se, että Suomikin muuttuu entistä kansainvälisemmäksi. Se ei kuitenkaan saa tapahtua hyvinvointimme tai turvallisuutemme kustannuksella.

5 kommenttia . Avainsanat: turvapaikanhakijat, siirtolaisuus, pakolaisuus, työ, maahanmuutto