Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Paikallislehtien toiminta on turvattava

Keskiviikko 30.1.2019 klo 13:05

Postin hinnankorotukset ovat ajaneet paikallislehdet kriisiin. Posti on esittänyt jakelun turvaamiseksi mm. määräaikaista valtiontukea maaseudun paperilehdille sekä postisääntelyn keventämistä. On hyvä, että Postikin on tiedostanut nämä ongelmat, mutta en voi hyväksyä jakeluvelvoitteeseen puuttumista. Suomen valtio ei tue nyt yhtään postitoimintaa, mutta nyt tarvitsemme kohdennettua tukea, jolla varmistetaan syrjäisten alueiden asukkaiden Perustuslaillinen oikeus tietoon.
 
Perustuslain mukaan suomalaisia on kohdeltava samalla tavalla asuinpaikasta riippumatta. Kunnilla ja seurakunnilla on lakisääteinen velvollisuus tiedottaa kuntalaisia esim. kaavoitus- ja palveluasioista. Viranomaisilla tulee olla käytettävissään tiedotusväline, joka tavoittaa suurimman osan kuntalaisista.  Harvaanasutulla alueella ovat paikallislehdet käytännössä ainoa menetelmä, jolla kunnat saavat hoidettua tämän lakisääteisen tehtävän. Muutoinkin paikallislehdillä on syvällinen ja monipuolinen merkitys paikallisyhteisöille.
 
Jakelukustannusten rajun nousun myötä moni paikallislehti joutuu harkitsemaan lopettamista. Kutsutin Postin hallintoneuvostonkin koolle tämän asian takia. Asun Itä-Lapissa, joka on Suomen harvimmin asuttua aluetta. Paikallislehti vastaa siellä alueen kaikesta keskeisestä tiedottamisesta, kuten useimmilla muillakin vastaavilla alueilla.
 
Postilain uudistamisessa v. 2017 varmistimme, että myös niillä alueilla, joissa ei ole markkinavoimiin perustuvaa viisipäiväistä sanomalehtien jakelua, oli järjestettävä postin jakelu viitenä päivänä viikossa. Nämä harvaan asutut alueet ovat nyt se alue, jonka paikallislehtien jakeluun erityisesti tarvitaan valtiovallan toimintoja.
 
Valtiovallan tulee Perustuslain 6 § ja Postilain 17 § perusteella ryhtyä tukemaan paikallisten tiedonsaantioikeutta. Muussa tapauksessa harvaan asuttujen alueiden ihmiset ovat vaarassa menettää jo lähiaikoina oman paikallislehtensä. Menetelmänä voisi olla se, että a)valtio tukee suoraan paikallislehtiä, jotka sitten kilpailuttavan jakelun, b)valtio kilpailuttaa jakajat tai sitten c)valtio tekee suoraan sopimuksen Postilain 17 §:n perusteella paikallislehtien jakelusta Postin kanssa.
 
Aikaa ei kuitenkaan ole tuhlattavaksi. Jo viime vuoden jakelun hintataso on monille lehdille liian korkea. Jakelutuen on koskettava tasapuolisesti niin ilmaisjakelulehtiä kuin tilattavia lehtiä. Paikallislehdissä kun on molempia. Paikallislehtien tuen tarve ja erilaiset tilanteet on selvitettävä perusteellisesti, mutta pikaisesti.  Tukemiseen menee arvioni mukaan vain 1-2 miljoonaa e/v. Paikallislehtien digiaikaan siirtymisestä tulisi myös tehdä selvitys. Kuitenkin paperilehtien suosio ja tarve tulee säilymään vielä pitkään, joten kerran viikossa tulisi kuitenkin jokaiseen harvaan asutun alueen talouteen jakaa edelleenkin oma paikallislehti.
 
Eeva-Maria Maijala
kansanedustaja (kesk.), varatuomari
Postin hallintoneuvoston ja liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: paikallislehdet, tiedonvälitys, posti, postinjakelu