Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Onko keskusta pettänyt maanviljelijät?

Keskiviikko 23.3.2016 klo 14:00

Tämä kysymys on esitetty viime aikoina monesti.  Maatalouden taloustilanne on paha, mutta tilanne olisi vielä paljon pahempi ellemme eduskunnan keskustan ryhmän maaseutupoliittisessa työryhmässä olisi tehneet jo asian eteen paljon töitä. 
 
Syksyllä saimme pysäytettyä mm.  lantaloiden tarpeettomat nitraattiremontit. Pakotimme loppuvuonna maksuun viime vuoden tuet, nyt sitten mavista selitetään, ettei se ole voinut maksaa tämän vuoden tukia ajallaan, kun se pakotettiin maksamaan viime vuoden tukia isot määrät nopeammin. Seli seli, sanon mavin selityksille.
 
Traktorimarssi oli vaikuttava. Olin Senaatintorilla paikalla sekä viljelijän, että päättäjän roolissa. Sain kuulla muiden päättäjien kanssa siellä viljelijöiden todella huonosta tilanteesta. Saimme marssilla suoraan vaikutuksia päätöksiin. Lisäksi tilaisuus oli valtava asennekampanja, kun monessa perheessä on sen ansiosta käyty keskustelu, että ostetaanko kaupasta varmasti kotimaassa tuotettua ruokaa.
 
Saimme mavin johtajan pois paikaltaan. Ja tukien maksatukset otettiin suoraan ministeriön hoitoon. Rästissä olevat maksatukset velvoitetaan laittamaan maksuun heti.
 
Nämä tukiasiat vain eivät riitä. Olen keskustellut monen lappilaisen maanviljelijän kanssa ja kuullut todella järkyttäviä tarinoita.  Maatilojen tulot ovat olleet viime vuonna 40 % pienemmät kuin edellisenä vuonna. Monet tilat ovat Lapissakin aivan hirveissä maksuvaikeuksissa. Lainaa otetaan rehun ostoon.
 
Keskustassa tehdään nyt tosissaan töitä maatalouden tilanteen parantamiseksi. Haaste on kova, kun elämme osana Eu:ta keskellä globaalia kilpailua. Meidän on osattava nyt löytää kaikki asiat, joilla voimme kansallisesti vaikuttaa asiaan.
 
Maidosta ja lihasta eli maatalouden tuotteista on saatava oikea hinta. Vain tuotteiden hinnan nousulla saamme maatalouden kannattamaan. Erityisen tärkeää olisi saada purettua Venäjänkaupan rajoitteet. Venäläiset ostavat mielellään suomalaisia tuotteita, kunhan niitä vain olisi heillä saatavilla.
 
Mtk järjestää joka keskiviikkoaamu kaikille kansanedustajille avoimen maa- ja metsätalouden ajankohtaiskatsauksen. Ikävä, että paikalla on hyvin vähän muita kuin keskustalaisia edustajia. Käyn aamuteellä lähes joka viikko. Mtk:lta tuleva ajassa oleva tieto on minulle tärkeää, koska olen maataloudelle tärkeissä Ympäristö- sekä Liikenne- ja viestintävaliokunnissa ainoana maatalousalan ihmisenä. 
 
Kirjoitan tätä kolumnia kotona, jossa äskenkin pohdin maatalouden tilannetta ajaessani traktorilla pyöröpaaluja lampolaan. Tehdään töitä maataloutemme kannattavuuden eteen, jotta saamme tuottaa kotimaista ruokaa jatkossakin.
Kirjoitus on julkaistu kolumnina Kemi-Tornio -lehdessä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maatalous, maanviljelijät, maataloustuet

Kenelle maataloustuet menevät?

Perjantai 3.8.2012 klo 13:19

Maanviljelijöille on EU-järjestelmässä luotettu hyvin tärkeä tehtävä. Heidän työnään on huolehtia tukien järkevästä jakamisesta suomalaiselle työlle ja tuotannolle. Vaihtoehtoisesti Suomi / EU voisi tukea energiantuotantoa, elintarvikkeiden jalostusta, kuljetusta, kauppaa jne.

Aikoinaan EEC:n puitteissa valittiin tukemisen kohteeksi ruoan tuottajat, jotta hiiliteollisuuden ym. työntekijöille saadaan ruokaa varmasti ja kohtuuhintaisesti. Näin saatiin rauhoitettua teollisuustyöläisiä eikä tarvinnut pelätä kapinaa tuottajienkaan puolelta. Euroopan kehitys edellytti rauhaa, joka turvattiin varmuudella, että kaikissa tilanteissa maanosan asukkaille saatiin varmasti ruokaa.  Tänä kesänä säät ovat aiheuttamassa katastrofaalista katoa maailman vilja-aittoihin, MIKÄ uhkaa rauhaa muualla eri puolilla maailmaa.

Tukien avulla maanviljelijät on saatu erittäin tarkan valvonnan ja ohjauksen alle. Jos maanviljelijöitä ei olisi pakkosidottu tukiin, voisi heillä olla uskomaton ja valtion tasaiselle elämälle jopa pelottavan suuri valta.

Maanviljelijöiden toiminta ja kotimainen ruuan tuotanto on tukien ansiosta hyvin hallinnassa, mutta onko esim. energiateollisuus tai elintarvikkeiden jalostus sekä kauppa keskittyneet liian harvalle? Harvalle, jotka ovat saaneet itselleen lähes monopoliaseman ja siten vallan. Tähän tilanteeseen ei voida vaikuttaa nykyisellä maataloustukipolitiikalla, mutta asia tulee ottaa käsittelyyn muuten. EU-pöydissä on tehtävissä enemmän.

Tukien nauttijoina ovat siten suoraan kaikki elintarvikeketjuun osallistuvat tahot. Viljelijä on vain sen valittu välittäjätaho. Moni meistä maanviljelijöistä odottaa syksyllä maksuun tulevia tukia, jotta saamme maksaa energia-, lannoite, rehu-, kone- yms. laskut eli siirtää tukia suoraan muille elintarvikeketjun lenkeille.

Onko tämä kadehdittavaa? Vai pitäisikö useamman miettiä, että olenko minä tai joku läheiseni todellisuudessa ns. maataloustukien saajia? Kaikki suomalaiset ovat välillisesti maataloustukien saajia.

Haluamme kotimaista ruokaa, mutta se ei riitä. Nyt Suomen tulee varmistaa, että nämä ketjun muutkin työpaikat säilyvät Suomessa.

Yhden viiteryhmäni eli maanviljelijöiden kautta kulkee huomattava määrä valtiomme rahoista. Eli on tärkeää, että asiasta puhutaan ja ymmärretään koko kokonaisuus. Onneksi on olemassa vielä ihmisiä, joilla on maausko ja he kaikesta huolimatta haluavat tuottaa isiensä maassa puhdasta kotimaista ruokaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maataloustuet, maaseutu, maatalous