Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Mitä olen tehnyt maatalouden eteen?

Sunnuntai 7.4.2019 klo 9:07

Kysyttiin, että mitä olen tehnyt kansanedustajana maatalouden eteen.
 
Olen agrologi ja nyt virkavapaalla maataloussihteerin virasta. Mitä olen sitten kansanedustajana tehnyt sen asian eteen, jonka parhaiten tunnen eli maatalouden eteen?
 
MTK tarjoaa kansanedustajille joka keskiviikko aamukahvit Simonkadulla kokoustiloissaan ja olenkin ainoana lappilaisena käynyt siellä kuulemassa ja keskustelemassa. Olenkin saanut MTK:lta lähes viikottain tiukan paketin ajankohtaisista asioista ja sen ansiosta voinut toimia koko ajan työssäni maanviljelijöiden työn tekijänä.
 
Olen ympäristö- sekä liikenne- ja viestintävaliokuntien jäsenenä ollut ko. valiokunnissa ainoa maatalouden edustaja. Työni onkin ollut kertoa kaikissa lakiasioissa maatalouden tarpeet. Olen istunut lähes kaikki kokoukset alusta loppuun ja varmistanut, että meidän asioita ei päästetä ohi. Olen kutsunut lähes joka lakiin MTK:n asiantuntijan kertomaan ja olenkin siten saanut erittäin moneen lakiin mukaan erityisesti Lapin maatalouden toiveet. Vähintään valiokuntieni mietinnöissä ja lausunnoissa on kirjoitettuna maatalouden asiat. Olenkin saanut toimia koko ajan MTK:n juoksupoikana ja onkin tuntunut hyvältä, kun minulla on niin laaja osaajaporukka.
 
Ympäristövaliokunnassa olen toiminut hallituspuolueiden vastaavana ja tärkein työni on ollut varmistaa, että yhtään maataloudelle ja maaseudulle haitallista päätöstä tai tekstiä ei pääse ulos. Työ on ollut kova, mutta ei varmaan turha, sillä MTK:n jatkuvan yhteistyön ansiosta ei tällä vaalikaudella ole ympäristövaliokunnasta tullut läpi mitään maataloudelle haitallista. Tämän vaalikauden on MTK ollut koko ajan tiukasti sisällä ympäristöasioiden päätöksissä. Olen MTK:n tuottaja jäsen.
 
Keskustalla on eduskunnassa Mapo eli maaseutupoliittinen ryhmä, joka kokoontuu keskimäärin joka toinen viikko. Olenkin saanut olla siinä mukana ja osallistunut, koska olen saanut tuoda jokaiseen asiaan mukaan Lapin tarpeet.
 
Maatalouslomituslain käsittelyssä yritin saada mukaan lappilaisten esitykset, mutta se jäi vajaaksi.
Olen käyttänyt suuressa salissa hyvin monta puheenvuoroa yksityismetsätaloudesta ja opettanut rakentavasti metsäasioita erityisesti eri puolueiden ympäristöaktiiveille.
 
Olen toiminut 28 vuotta porovahinkoarvioimislautakunnan puheenjohtajana. Olemmekin saaneet sovittua kaikki tapaukset. Tämän työkokemuksen avulla olen ollut tekemässä uutta toimintamallia porovahinkojen hoitamiseksi. Työ on kesken, mutta uskon että saamme sen onnistumaan, sillä siihen tarvitaan muutoksia. Nämä elinkeinot ovat molemmat Lapille tärkeitä eivätkä ne saa syödä toisia.
 
Vielä turvemaasta eli jänkäpelloista. Niistä on saanut vääntää koko ajan. Talvella sain salissa yhden turvepeltokeskustelun loppumaan, kun kerroin että viime kesä olisi ollut monille tiloille katastrofi ellei olisi ollut turvepeltoja, joista saimme sadot.
 
Tässä aluksi töistäni maatalouden eteen. Saan kirjoittaa kirjan, jos alan käymään nyt läpi kaikki lait, joihin olen vaikuttanut yhdessä MTK:n kanssa ja juristina saanut niitä muokata.
 
Kiitos Lapin maanviljelijöille niistä hyvin monista yhteydenotoista, joita olen saanut hoitaa eteenpäin. Toivottavasti myös jatkossa on eduskunnassa Lapin maanviljelijöiden työntekijä, joka tuntee Lapin maatalouden erityisyyden ja puurtaa tätä työtä päivästä toiseen kuten viljelijätkin omalla tilallaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maatalous, maaseutu, mtk, maanviljelijät, eduskunta

Onko keskusta pettänyt maanviljelijät?

Keskiviikko 23.3.2016 klo 14:00

Tämä kysymys on esitetty viime aikoina monesti.  Maatalouden taloustilanne on paha, mutta tilanne olisi vielä paljon pahempi ellemme eduskunnan keskustan ryhmän maaseutupoliittisessa työryhmässä olisi tehneet jo asian eteen paljon töitä. 
 
Syksyllä saimme pysäytettyä mm.  lantaloiden tarpeettomat nitraattiremontit. Pakotimme loppuvuonna maksuun viime vuoden tuet, nyt sitten mavista selitetään, ettei se ole voinut maksaa tämän vuoden tukia ajallaan, kun se pakotettiin maksamaan viime vuoden tukia isot määrät nopeammin. Seli seli, sanon mavin selityksille.
 
Traktorimarssi oli vaikuttava. Olin Senaatintorilla paikalla sekä viljelijän, että päättäjän roolissa. Sain kuulla muiden päättäjien kanssa siellä viljelijöiden todella huonosta tilanteesta. Saimme marssilla suoraan vaikutuksia päätöksiin. Lisäksi tilaisuus oli valtava asennekampanja, kun monessa perheessä on sen ansiosta käyty keskustelu, että ostetaanko kaupasta varmasti kotimaassa tuotettua ruokaa.
 
Saimme mavin johtajan pois paikaltaan. Ja tukien maksatukset otettiin suoraan ministeriön hoitoon. Rästissä olevat maksatukset velvoitetaan laittamaan maksuun heti.
 
Nämä tukiasiat vain eivät riitä. Olen keskustellut monen lappilaisen maanviljelijän kanssa ja kuullut todella järkyttäviä tarinoita.  Maatilojen tulot ovat olleet viime vuonna 40 % pienemmät kuin edellisenä vuonna. Monet tilat ovat Lapissakin aivan hirveissä maksuvaikeuksissa. Lainaa otetaan rehun ostoon.
 
Keskustassa tehdään nyt tosissaan töitä maatalouden tilanteen parantamiseksi. Haaste on kova, kun elämme osana Eu:ta keskellä globaalia kilpailua. Meidän on osattava nyt löytää kaikki asiat, joilla voimme kansallisesti vaikuttaa asiaan.
 
Maidosta ja lihasta eli maatalouden tuotteista on saatava oikea hinta. Vain tuotteiden hinnan nousulla saamme maatalouden kannattamaan. Erityisen tärkeää olisi saada purettua Venäjänkaupan rajoitteet. Venäläiset ostavat mielellään suomalaisia tuotteita, kunhan niitä vain olisi heillä saatavilla.
 
Mtk järjestää joka keskiviikkoaamu kaikille kansanedustajille avoimen maa- ja metsätalouden ajankohtaiskatsauksen. Ikävä, että paikalla on hyvin vähän muita kuin keskustalaisia edustajia. Käyn aamuteellä lähes joka viikko. Mtk:lta tuleva ajassa oleva tieto on minulle tärkeää, koska olen maataloudelle tärkeissä Ympäristö- sekä Liikenne- ja viestintävaliokunnissa ainoana maatalousalan ihmisenä. 
 
Kirjoitan tätä kolumnia kotona, jossa äskenkin pohdin maatalouden tilannetta ajaessani traktorilla pyöröpaaluja lampolaan. Tehdään töitä maataloutemme kannattavuuden eteen, jotta saamme tuottaa kotimaista ruokaa jatkossakin.
Kirjoitus on julkaistu kolumnina Kemi-Tornio -lehdessä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maatalous, maanviljelijät, maataloustuet