Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Eduskuntatyöni päättyessä

Keskiviikko 17.4.2019 klo 13:11

Eduskuntavaalit on käyty. Alkuviikko on kulunut työhuonetta tyhjentäessä ja muissa käytännön järjestelyissä. Kun käytin kahdeksan vuotta samaa työhuonetta, niin tavaraa on luonnollisesti kertynyt runsaasti.

Olen saanut paljon kannustavia viestejä viime päivinä. Kiitos niistä kaikista. Kaikkiin en ole ehtinyt vastata, sillä eduskuntatyön päättymiseen liittyvät järjestelyt ovat vieneet todella aikani aamusta iltaan. Pääsiäisen jälkeen talon on oltava valmiina ottamaan uudet kansanedustajat vastaan.

On kysytty, miten olen jaksanut? Avoimesti olen kaikille vastannut, että tympäsee – ja kovasti! Olin todella motivoitunut jatkamaan työtä eduskunnassa. Kävimme upean vaalikampanjan, jossa niin monet ihmiset tekivät pyyteettömästi työtä kampanjan hyväksi eri puolilla Lappia.

Tiesin, että Keskustalle on tulossa vaalitappio, mutta odotin kuitenkin saavani jatkaa eduskunnassa. Lapin Kansan toimittajalle vastasin rehellisesti, että putoaminen oli shokki. Käyty vaalikampanja ja saamani luottamus yli neljältätuhannelta lappilaiselta antavat minulle joka tapauksessa voimaa jatkossakin työhön Lapin ja lappilaisten hyväksi. Aika näyttää, missä tehtävissä se voi tapahtua.

Toimintani Kalatalouden Keskusliiton puheenjohtajana jatkuu joka tapauksessa, ja siinä roolissa aion jatkaa suomalaisen kalan käytön ja kalastuksen puolustamista jatkossakin.

Joissakin arvioissa on sanottu, että olin liian näkymätön julkisuudessa. Minun tapani ei ole kuitenkaan riekkua somessa tai kerätä halpoja irtopisteitä itselleni julkaisemalla populistisia kannanottoja tai haukkumalla muita. Keskityin Lapin ihmisten arkeen vaikuttaviin asioihin, ja olen iloinen, että yhdessä monien hyvien yhteistyötahojen kanssa saimme myös tuloksia aikaan.

Lapin vaalipiirin vaalituloksen syitä voisi analysoida pitkäänkin. Mutta toisaalta on viisautta myös se Johannes Virolaisen kuuluisa toteamus: ”Kansanvalta on puhunut – ja pulinat pois.”

Keskustalla on toki puolueena nyt vakava paikka. Tulos on itsenäisen Suomen historian ajan huonoin puolueelle. Tulivatko Keskustan tavoitteet riittävästi näkyviin hallituspolitiikassa? Kannattajiemme mielestä ilmeisesti eivät. Toivon reipasta ja kriittistä keskustelua harjoitetusta politiikasta ja vaalitappion syistä.

Vielä kerran – kiitos teille kaikille, jotka halusitte kehittää Lappia kanssani. Kiitos siitä upeasta etuoikeudesta, että sain kahdeksan vuotta tehdä työtä Lapin asioiden parissa kansanedustajana. Omatuntoni on puhdas, tein todella pitkiä työpäiviä, voimien äärirajoille saakka, kaiken voitavani lappilaisten asioiden eteenpäin viemiseksi. Lähden eduskunnasta pystypäin, mutta nöyrän kiitollisin mielin eletystä.

P.S. Kuluneesta nelivuotiskaudesta kirjoittamani kirja löytyy edelleen netistä ilmaiseksi luettavana: https://asiakas.kotisivukone.com/files/eeva-mariamaijala.ehdolla.fi/tiedostot/Maijalan_vaalikirja.pdf

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eduskunta, vaalikausi, kansanedustaja, eduskuntavaalit

Eduskunnan istuntokausi päättyi - kiertue jatkui!

Keskiviikko 10.4.2019 klo 20:43

Eduskunnan istuntokauden päättäjäisjuhlallisuudet pidettiin tänään Helsingissä. Tilaisuus katkaisi hetkeksi monien kansanedustajien tiiviin kampanjaputken vaalipiireissä. Minä tulin tosin Helsinkiin jo eilen, kun osallistuin kalatalousaluepäiville.

Päättäjäiset alkoivat juhlallisesti Helsingin tuomiokirkossa jumalanpalveluksella. Oulun uusi piispa, lappilaissyntyinen Jukka Keskitalo, piti saarnan. Hän luki alkuun evankeliumitekstistä Jeesuksen sanat: ”Joka teistä on suurin, se olkoon toisten palvelija. Sillä joka itsensä korottaa, se alennetaan, mutta joka itsensä alentaa, se korotetaan.” – Sopiva opetus pitää mielessä myös poliittisessa elämässä!

Eduskunnassa puhemies Paula Risikko puhui ja presidentti Sauli Niinistö vastasi puheeseen sekä julisti valtiopäivät päättyneiksi. Mauri Pekkarinen vastasi puheisiin kansanedustajien puolesta, ja lopuksi kohotettiin kolminkertainen eläköön-huuto isänmaalle. Hyviä, vanhoja traditioita. Kulunutta vaalikautta käytiin puheissa läpi.

Keskustan eduskuntaryhmälle päivä oli historiallinen. Moni pitkäaikainen keskustavaikuttaja jäi nyt pois vaaleista. Heitä ovat mm. Sirkka-Liisa Anttila, Kauko Juhantalo, Seppo Kääriäinen ja Mauri Pekkarinen. Myös Mikko Alatalo jättäytyi vaaleista sivuun. Ilahduin, että hän tuli kuitenkin Kittilään vauhdittamaan kampanjaani musisoimalla vaali-iltamissani.

On ollut suuri etuoikeus saada palvella Suomen kansaa ja etenkin lappilaisia näiden kuluneiden kahdeksan vuoden aikana eduskunnassa. Olen valmis jatkamaan työtä, jos te äänestäjät niin tahdotte.

Kun tulin valituksi eduskuntaan, lupasin kiertää aktiivisesti ympäri maakuntaa myös vaalien välillä, tavata ja kuunnella Lapin ihmisiä, valitsijoitani. Voin sanoa, että tämän lupauksen olen pitänyt. Olen järjestänyt joka vuosi runsaasti yleisötapahtumia eri puolilla Lappia.

Istuntokauden päätyttyä olen tietysti käyttänyt lähes kaiken aikani vielä erillisen vaalikiertueen järjestämiseen. Kuluneen kuukauden aikana olen osallistunut tai järjestänyt itse noin kuusikymmentä yleisötilaisuutta. Kampanja on edennyt hyvin ja olemme saaneet koko ajan uusia ihmisiä mukaan kampanjaan. Paljon on tullut palautetta, että olemme jo käyneet äänestämässä.

Emme saa silti tuudittautua ajatukseen, että kampanja onnistuu ja aletaan levätä laakereilla. Kovaa työtä on tehtävä loppuun asti. Tänä iltana minulla onkin tupailta Rovaniemen Perunkajärvellä ja huomenna matka jatkuu synnyinpitäjääni Sodankylään, missä pidämme neljä tilaisuutta. 

Kampanjoidaan siis loppumetreille asti, ja muistakaa äänestää – se on kalliilla hinnalla tähän maahan taisteltu kansalaisvelvollisuus! Ja muistuttakaa myös ystäviä ja tuttavia siitä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eduskunta, vaalikausi, kansanedustaja, eduskuntavaalit

Olen käytettävissä, jos niin tahdotte!

Lauantai 6.4.2019 klo 9:59

Hyvä lappilainen äänestäjä!

Olen saanut edustaa teitä Eduskunnassa nyt kahdeksan vuoden ajan. Olen ollut teidän työntekijänne, Lapin juoksutyttö. Uskallan sanoa, että aika monta kertaa etelän edustajat ovat yli puoluerajojen tulleet kysymään, että mitä tämä asia oikeastaan tarkoittaa Lapille.

En ole tullut politiikkaan hakemaan pikavoittoja. Todellinen vaikuttaminen on pitkäjänteistä työtä. Riitelemällä saisin varmasti paremmin lehtiotsikoita, mutta mitä se hyödyttää? Politiikassa ihminen, jonka tänään haukut, voikin seuraavana päivällä olla käsittelemässä kanssasi Lapille tärkeää asiaa. Mitkä ovat silloin mahollisuudet vaikuttaa?

Lähdin aikanaan yhteiskunnallisiin tehtäviin mukaan isäni esimerkkiä seuraten, puolustamaan lappilaisia peruselinkeinoja ja elämänmuotoa. Vaikka isäni kuolemasta on jo yli 27 vuotta, saan edelleen toreilla ja teltoilla kuulla, että ”sinähän se olet sen Maijalan Aimon tyvär?” Ei se minua haittaa. Olen ylpeä siitä, että olen isäni tytär.

Kansanedustajana olen toiminut erityisesti maa-, metsä- ja porotalouden, kalastuksen, metsästyksen, pohjoisen elinkeinoelämän ja matkailun, ympäristöasioiden sekä alkuperäiskansaa ja kulttuuria koskevien kysymysten parissa. Myös rikosoikeus ja etenkin törkeimmistä rikoksista annettavien rangaistusten ankaroittaminen on ollut koko eduskunta-aikani keskeinen työkohde. Näistä asioista olen tehnyt myös monia lakialoitteita ja lisännyt omalta osaltani painetta siihen suuntaan, että erityisesti seksuaalirikoksista on alettu antaa edes vähän kovempia tuomioita.

Aikaansaannoksistani kansanedustajana olen kirjoittanut kirjan Lapin arvoisia tekoja, jonka voi lukea ilmaiseksi kotisivuiltani. Kirjaa voi ostaa myös paperisena versiona minulta vaalitilaisuuksistani.

Olen valmis jatkamaan työtä Lapin hyväksi, jos te äänestäjät niin haluatte!

EEVA-MARIA MAIJALA
agrologi, oikeustieteen maisteri, varatuomari, maa- ja porotilan emäntä

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eduskuntavaalit, kansanedustaja, vaalikampanja, eduskunta

Haen eduskuntaan, en kunnanjohtajaksi

Keskiviikko 27.2.2019 klo 20:15

Sodankylän kunnanjohtajan virka on tulossa avoimeksi nykyisen kunnanjohtajan jäädessä eläkkeelle. Olen saanut kyselyjä, olenko kiinnostunut tehtävästä?
Kyllähän Sodankylän kunnanjohtajan virka on kiinnostava tehtävä. Sodankylä on minun synnyinkuntani ja haluan tehdä työtä Sodankylän kehittämiseksi. Olen kuitenkin erittäin motivoitunut jatkamaan työssäni eduskunnassa. Olen aloittamassa kovaa vaalikampanjaa päästäkseni kolmannelle kaudelle. Se on ehdoton päätavoitteeni. Toivon, että saan äänestäjiltä vahvan valtakirjan jatkaa työtäni. Siinä tehtävässä voin myös toimia sodankyläläisten hyväksi. Jos tulen valituksi eduskuntaan, en hae Sodankylän kunnanjohtajan virkaa enkä muunkaan kunnan virkoja.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eduskuntavaalit, Sodankylä, kunnanjohtaja, kansanedustaja

Välähdyksiä eduskuntatyöstä

Keskiviikko 16.11.2016 klo 15:38

Luin taannoin erään lehden tekstaripalstalta mielipiteen, kuinka Lapin Keskustan kansanedustajat istuvat hiljaa eduskunnan kyselytunnilla. Tämä tekstari muistutti minulla siitä, että tehtävänämme on kertoa kansanedustajan työstä enemmän. Esimerkiksi kyselytunti on etupäässä opposition kyselytunti. Me hallituspuolueiden edustajat saamme esittää kysymyksiä harvoin, vaikka puheenvuoroja kyllä pyydämme.

Kerron esimerkkinä välähdyksiä viime viikon yhdeltä työpäivältä. Työpäiväni alkoi, kuten muutenkin päivät, aina sängyssä lehden lukemisella iPadista. Sitten olikin jo meno MTK:n viikoittaiselle aamukahville. Käyn usein kuuntelemassa maatalouden akuuteista asioista. Tämän viikon asiana oli ruuan kotimaisuus.

Aamupäivän valiokuntana on minulla ympäristövaliokunta. Siellä on meillä tällä hetkellä tärkeimpänä asiana jätevesiasetuksen korjaaminen. Vielä käydään vääntöä yksityiskohdista. Yritämme tehdä siitä nyt maalaisjärkisen ja toimivamman kuin aikaisemmin. Siis että ei mitään toimenpiteitä, kun on yli 100 metrin matka vesistöstä. Alle 100 metriä, niin minimitoimina kolme sakokaivoa ja imeytyskenttä. Yli 73-vuotiaille ei mitään. Poikkeuksia voi hakea, jos jätettä muodostuu erityisen vähän tai hanke on kustannuksiltaan kohtuuton.

Päivävaliokuntana on minulla liikenne-ja viestintävaliokunta. Siellä saimme kuulla asiantuntijoita liikennekaaresta. Täysistunto alkoi klo 14, oli äänestyksiä ja puheenvuoroja. Itse en tällä kertaa puhunut, koska käsittelyssä ei ollut yhtään minun hoidossani olevia asioita. Olen pitänyt aika paljon puheenvuoroja, mutta pyrin puhumaan vain niissä asioissa, joiden valmistelusta olen vastannut tai jossa minulla on erityisasiantuntemusta.

Toimistopäivän päätteeksi sain avustajani kanssa valmiiksi lakialoitteen. Tein lakialoitteen siitä, että yhdistykset saisivat pitää alle 2000 euron arpajaisia ilman nykyistä valtavaa byrokratiaa. Toive lakialoitteen tekemiseen tuli yhdeltä lappilaiselta. Päivän kuluessa tulee paljon puheluita sekä sähköpostia ja yritämmekin vastata aina kun mahdollista. Tänään oli erityisen paljon puhetta kalastuslain korjaamisesta. Toimistotöissä oli minulla viikon apuna myös TET:tiläinen eli työelämään tutustuva 9-luokkalainen Milla.

Illan viimeisenä oli seminaari Pariisin ilmastosopimuksesta. Ministeri Tiilikaisen johdolla pohdimme mitä tämä tarkoittaa Suomen metsätaloudelle. Tämä on oikein hoidettuna mahdollisuus. Huolettaa, mihin USA:n uusi presidentti vie Amerikan ympäristöpolitiikan ja kansainväliset sitoumukset. Meidän on kuitenkin pysyttävä hyvissä väleissä Amerikan kanssa. Toivottavasti uusi presidentti onnistuu työssään.

1 kommentti . Avainsanat: eduskunta, työ, kansanedustaja

Haastattelu

Perjantai 22.3.2013 klo 15:24

Yle Puheen Politiikkaradio haastatteli minua Päivän kansanedustaja -ohjelmaan. Haastattelu on kuultavissa kanavan sivuilla:

http://yle.fi/puhe/ohjelmat/politiikkaradio/eeva-maria_maijala_kesk_5711.html

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: haastattelu, kansanedustaja