Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

5000 km mittarissa

Perjantai 2.2.2018 klo 14:51

Eduskunnassa on pidetty istuntotaukoa tammikuun ajan. Minulle tämä aika ei ole ollut taukoa. Pari päivää sitten ylittyi viidentuhannen kilometrin raja autoni mittarissa yksinomaan järjestämieni yleisötilaisuuksien ajojen vuoksi. Sitten ovat muut työhöni liittyvät ajot vielä päälle. Niin pitkiä välimatkoja Lapin maakuntaan kuuluu. Kotoani autolla Lapin vaalipiirin pohjoisille rajaseuduille on esim. Kilpisjärvelle 480 km ja Nuorgamiin 485 km – enkä asu edes vaalipiirin etelärajalla!

Olen käynyt lähes jokaisessa Lapin kunnassa kuluneen kuukauden aikana vähintään kaksi pysäystä. Yleisötapahtumien ja 50-vuotiskahvittelujeni lisäksi olen käynyt osassa kuntia tapaamassa kunnallishallinnon edustajia sekä paikallisia yrittäjiä. Mainittakoon, että kaikki nämä kulkemiset ja tilaisuuksien aiheuttamat kulut ovat menneet omasta pussistani. Toisin kuin joskus luullaan, eduskunta ei korvaa kansanedustajille tällaisia ajomatkoja tai omien tilaisuuksien pitämistä. Toki meillä on hyvä palkka, joten en valita.

(Posiolla ja Tervolassa en tammikuun aikana käynyt, mutta ne ovat ohjelmassa nyt helmikuussa.)

Minulla on ollut joskus vaikeuksia keksiä lehti-ilmoituksiin nimiä järjestämilleni tapahtumille. Yleensähän puhutaan ”kansanedustajan puhetilaisuuksista” tms. – En halua kuitenkaan olla näissä tapaamisissa ensi sijaisesti puhumassa, vaikka mieluusti kerron, mitä eduskunnassa on meneillään. Tärkeintä minulla on kuitenkin niissä saamani palaute. Lapin ihmisiltä olen yleensä saanut parhaat ideat eduskuntatyöhöni. Kritiikkiäkin otan mielellään vastaan, kunhan se on asiallista. Nämä kohtaamiset lappilaisten kanssa antavat minulle voimaa jatkaa työssäni.

Ehkä näissä tilaisuuksissani kyse olisi lähinnä perinteisistä Maalaisliitto-Keskustan tupailloista, joissa keskusteltiin ja tingattiinkin tarvittaessa. Nimi vain ei helposti sovellu tilaisuuteen, jota ei aina pidetä illalla eikä välttämättä kenenkään kotona.

Eilen oli sitten kuukauden tauon jälkeen lähdettävä Helsinkiin, kun eduskunnassa pidettiin juhlallinen presidentin virkaanastujaistilaisuus. Vakava ja arvokas tilaisuus, kuten kuuluukin. Presidentinvaaleissa erilaiset mielipiteet kohtasivat ja käytiin reilu kilpa. Nyt kun vaalit on käyty, on presidenttiä kuitenkin tuettava, olimmepa olleet vaaleissa kenen takana tahansa. Valtionpäämiehen menestyminen työssään on myös koko kansakunnan menestymistä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: istuntotauko, presidentti, tupailta

Kahden kuukauden kesäloma?

Tiistai 26.6.2012 klo 10:44

Eduskuntatyö on jäämässä nyt kesätauolle. Kansanedustajien pitkistä kesälomista uutisoidaan joskus varsin näkyvästi. Luonnollisesti ne herättävät aika ajoin ärtymystä. Joku voi ajatella, että siellä ne vaan lomailevat kuukausitolkulla. Vanhemmat valtiopäivämiehet opettivat meille aloittelijoille heti alkuunsa, että ei se ole mikään "kesäloma", vaan "istuntotauko". Tämä onkin virallinen nimitys.

Istuntotauko voi sisältää tietysti myös lomailua. Ihmisiä kansanedustajatkin ovat ja akkujen lataaminen on tarpeen itse kullekin. Pääosin istuntotauko on kuitenkin kaikkea muuta kuin lomaa. Istuntotauon aikana on hyvä valmistella tulevan kauden toimia, verkostoitua eri sidosryhmien kanssa ja ennen kaikkea liikkua oman vaalipiirin ihmisten parissa.

Varsinkin pohjoisen kansanedustajilla yhteyden säilyttäminen vaalipiirin tapahtumiin on haastava. Pääkaupunkiseudun  kansanedustaja voi eduskuntapäivän päätteeksi mennä raitiovaunulla tai metrolla johonkin oman vaalipiirinsä tilaisuuteen, tavata äänestäjiään tai alueella toimivien yritysten ja edunvalvontajärjestöjen edustajia. Mutta onnistuuko tämä lappilaisella kansanedustajalla?

Tulevan kesän vietän pääosin pohjoisessa. Oman kotitilan töiden lisäksi pyrin liikkumaan mahdollisimman paljon omassa vaalipiirissäni. Tiedotan tapahtumista, joihin osallistun, mm. kotisivuillani. Eduskuntatyöni kannalta on ratkaisevan tärkeätä, että saan lappilaisilta palautetta ja ajatuksia, millaisia asioita minun on eduskunnassa otettava esille ja vietävä eteenpäin.

Tämä viikko, ensimmäinen "lomaviikko", alkaa muuten töiden merkeissä, kun Ahvenanmaalla pidetään Pohjoismaiden neuvoston kokous.

Ennen istuntotauon alkua eduskunta äänesteli lisätalousarviosta ja Euroopan vakausmekanismisopimuksesta sekä käytiin äänestys hallituksen luottamuksesta, kuntauudistusta koskevan tiedoksiannon jälkeen. Euroopan tilanne on vaikea ja suomalaisten on nyt entistä tiukemmin tarkasteltava asioita kansallisen edun näkökulmasta. On varauduttava kaikkiin vaihtoehtoihin, myös euroalueen hajoamiseen kokonaan tai osittain.

Hallituksen kuntauudistus on saanut täystyrmäyksen niin kuntakentän enemmistöltä kuin johtavilta kunta-asiantuntijoilta. Kunnat haluavat kyllä uudistusta, varsinkin sote-puolen asioissa, mutteivät sellaista keskittämishanketta, mitä nykyhallitus esittää. Syksyn kuntavaaleissa meidän on osoitettava, että haluamme rakentaa Suomea hajautetun hyvinvointiyhteiskunnas pohjalta, ja teemme sen äänestämällä Keskusta suurimmaksi kuntapuolueeksi. Kesä onkin hyvää aikaa myös kunnallisvaaliehdokkaiden hankkimiseen Keskustan listalle.

 

1 kommentti . Avainsanat: istuntotauko, kesäloma