Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Naisten asepalveluksesta ei saa säästää

Perjantai 18.5.2018 klo 23:23

Tänään julkisessa keskustelussa on ollut kovasti esillä puolustusministeri Jussi Niinistön ajatus siitä, että puolustusvoimista säästettäisiin lopettamalla naisten asepalvelus määräajaksi. 
Esitys on sopimaton ja ainakin Keskustan riveistä se onkin heti tyrmätty.
Olin alkuviikosta maanpuolustuskurssilla. Siellä käytiin läpi myös kiristynyttä maailmanpoliittista tilannetta. Näinä aikoina meillä ei ole todellakaan varaa säästää maanpuolustuksesta, eikä heikentää maanpuolustustahtoa, mihin tuollainen esitys voisi pahimmillaan vaikuttaa.
Entä minkälaisen viestin se antaisi maamme reserviläisnaisille? Että te olette toisen luokan sotilaita? Vaikka asevelvollisuus onkin rajattu nykyisellään ainoastaan miehiin, niin miessotilaita ja vapaaehtoisesti asepalveluksen valinneita naissotilaita ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan.
Asevelvollisuutta ja asepalvelusta tulisi kehittää niin, että yhä useammat suomalaiset, niin miehet kuin naiset sen suorittaisivat.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: asepalvelus, armeija, naiset armeijassa, puolustusvoimat

Nuorten kunto ja mahdollisuus selvitä armeijasta

Torstai 1.3.2012 klo 12:08

Yksi syy armeijan petipaikkojen vähentämiseen on se, että yhä harvempi nuori on kelvollinen suorittamaan armeijaa. Suurin ongelma on kunto, sekä fyysinen että henkinen selviytyminen.

Kun puhuin tästä aiheesta illalla eduskunnassa, oli mukava huomata, kuinka puhemies jaksaa vielä tällaisen päivänkin loppuvaiheessa olla töissään noin hyvä kuntoisena. Mutta tiedän, ettei se ole tullut ilman fyysistä harjoittelua - töitä.

Olemme saaneet kuulla, että merkittävä syy armeijan pakollisiin leikkauksiin on todellakin tilanne, ettei nuoria enää ole armeijassa kuten ennen. Ennusteiden mukaan nuorten eli varusmiesten määrä tulee vain vähenemään. Vähenemään enemmän kuin ikäluokan määrä vähenee. Eli yhä harvempi selviytyy armeijaan ja armeijasta.

MIKSI???

Armeijan leikkaukset ovat sairaanhoitoa. Kun nuoremme eivät enää selviä armeijasta, niin paikkoja vain vähennetään. Eikö nyt olisi todellakin aika tarttua ennalta ehkäisevään hoitoon? Nuoret tulisi saattaa kuntoon, niin että he selviävät armeijasta. Nuorten kunnolla on suuri merkitys myös yhteiskuntamme tulevaisuudelle. Onko meillä todellakin varaa menettää huomattava osa ihmisten työkyvystä? Viimeistään armeijaiässä voimme nähdä nuorten kunnon ja tulevaisuuden eväät.

Nuoremme ovat yhä enemmän ja enemmän pullasorsia ja tietokonenörttejä. Armeijassa olevien nuorten Cooperin testitulokset ovat romahtaneet.

Luvut asepalveluksen keskeyttäneiden määrissä ovat huolestuttavia. Niiden lukujen kääntäminen laskuun on koko yhteiskunnan velvollisuus.

Puolustusministeriön mukaan v. 2009 terveyssyin keskeyttäneitä oli 15,2 % saapuneista, yhteensä 4245 henkilöä. Näistä 35,1 % (eli 1490) oli perusteella mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt.

V. 2008 armeijan keskeyttäneiden määrä koko maassa 16,7 prosenttia. V. 2007 luku oli ennätykselliset 18 prosenttia. Se on tilastossa kaikkein synkin vuosi. Neljä vuotta aiemmin keskeyttäneitä oli 14 prosenttia.

Asepalveluksen keskeyttämisen syitä ovat mm. psyykkiset syyt, fyysiseen terveyteen liittyvät syyt, ylipaino ja erilaiset elämänhallintaan liittyvät syyt. Mutta kaiken ydin on fyysinen kunto, joka auttaa usein noihin kaikkien muidenkin heikkouksien parantamiseen.

Nuorison fyysisen kunnon kohottaminen alkaa jo lapsuudesta. Koulujen liikuntatuntien on oltava mielekkäitä ja liikuntaharrastukseen kannustavia. Terveet elämäntavat ja niin henkisestä kuin fyysisestä kunnon huolehtiminen on otettava yhteiseksi tavoitteeksi. Presidentti Urho Kekkonen jo sanoi, että jokainen syy, joka estää liikunnan harjoittamisen, on tekosyy.

Fyysinen kunto lähtee kotoa ja koulusta. Vanhempien ihmisten esimerkeistä.  

Meidän tehtävämme täällä eduskunnassa on puuttua isoihin ongelmiin. Yksi suurista Suomen ongelmista on fyysinen jaksaminen. Fyysinen kunto lähtee meidän kaikkien esimerkistä. Mekin kansanedustajat voimme tehdä paljon asiaan liittyviä päätöksiä ja olla esimerkkejä.

Olin eilisiltana Eduskunnan hiihtomestaruuskilpailuissa. Kuulemma muutama vuosikymmen sitten oli hiihtokilpailuihin osallistunut vain noin 70 kansanedustajaa, koska oli niin kova pakkanen. Nyt sää oli kuin unelma ja meitä kansanedustajia oli paikalla vain viisi. Onneksi mukana oli joukko virkamiehiä, jotta kisat saatiin järjestettyä.

Tuo hiihtokisojen osallistujamäärä ei tietenkään kerro koko totuutta kansanedustajien urheiluharrastuneisuudesta. Joukostamme monet pitävät huolta kunnostaan, mutta kohennettavaa, kunnon nostotarvetta tässä koko porukassa olisi todella paljon. En voi kehua omaakaan nykyistä kuntoani, mutta haastan muut kansanedustajat mukaan näihin fyysisen kunnon esimerkkitalkoisiin.

Toivon, että hallitus voisi katsoa armeijan asiaa kokonaisvaltaisemmin ja olisi huolissaan koko yhteiskuntamme tulevaisuudesta. Ei poisteta näin paljon petipaikkoja vaan huolehditaan, että nuoret täyttävät näitä paikkoja. Ensimmäinen asia on nuorten fyysinen kunto. Nyt tulisi käynnistää todelliset nuorison kunnon kohottajaiset ja siihen tulee löytyä rahat.

3 kommenttia . Avainsanat: asepalvelus, kunto, liikunta, varusmiehet