Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Vastakohtien Intia

Torstai 18.4.2013 klo 10:24

2013-04-09-365.jpg

Olin viime viikon työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan matkalla Intiassa. Hyvä reissu - parasta kotiin pääsy. Kävimme slummeissa, ahtailla kaduilla, älyttömissä ruuhkissa, katsoimme kerjäläisiä pienten lasten kanssa... ja kaiken tuon kamaluuden jälkeen menimme huippuhotelliin ja siirryimme Intian eliittiin. Hyväosaiset ovat todella hyväosaisia - todellista nykyajan kastijakoa.

Mombayssa asuu 400 neliökilometrin alueella 23 miljoonaa ihmistä. Heistä 60 % asuu ns. slummeissa. Kävimme muutamassa slummissa ja yllätyin täysin. Kyse ei ollutkaan köyhien kurjuudesta, vaan niissä asui vuokralla töissä käyviä ihmisiä. 

Hökkelykylissä sähköverkko kuitenkin toimi ja ihmiset pukeutuivat siististi. Heillä vain ei yksinkertaisesti ollut varaa asua kalleissa kerrostaloissa vuokralla. Heitä oli koko iso perhe muutaman neliön asunnossa ja joissakin jopa televisiot. Ihmiset ovat keskittyneet asumaan pienelle alueelle, jossa vain ei ole enää tilaa. Tähänkö tämä globaali asumisen keskittyminen tähtää, eikö olisi aika pysäyttää tilannetta?

Erikseen sitten olivat ne sadat tuhannet kadulla asuvat. Heidän asemansa on kaikista heikoin.

Tutustuimme paljon naisten asemaan. Tytöt ja naiset eivät saa koskaan kulkea yksin ulkona. Raiskaamisista tuli julkinen asia vasta joulukuisen todella törkeän naisen kuolemaan johtaneen, linja-autossa tapahtuneen raiskauksen myötä.  Nyt asiasta puhutaan ja on ilmennyt, että se on todella suuri ongelma tyttölasten osalta perheissäkin.

Ihmiset ovat erittäin eriarvoisissa asemissa. Huonoon asemaan syntyneen on hyvin vaikea päästä ylöspäin. Työolosuhteet ja ammattiyhdistysasiat ovat heikoilla kantimilla. Emme pysty ikinä kilpailemaan Intian kanssa työkustannuksista. Suomen tuleekin keskittyä entistä enemmän suunnitteluun ja sen miettimiseen, mitä meidän hyviä palveluitamme voisi kaupata Intiaan. Näitä olisivat esim. vedenpuhdistus ja jätteiden, erityisesti muovin käsittely.

Tapasimme suomalaisia yrityksiä. Nokia kertoi omista toimistaan, joista yksi oli ollut paikkakunnan perinteisen elinkeinotoiminnan kehittäminen. Nokiaan työllistyminen yksinään olisi siirtänyt ihmiset pois perinteisestä elämästä, nyt yritys tuki perinteistä paikallista toimintaa eli jotain käsityöläisyyttä. Tämän avulla se oli saanut hyväksyttävyyttä ja alue koettiin kiinnostavammaksi. Voisiko tätä  miettiä Suomessakin uusien kaivosfirmojen osalta?

Intia on maailman suurin demokratia. Kuulimme hyvästä perustuslaista, joissa on paljon samoja asioita kuin meillä. Asiat päätetään hienosti parlamentissa, mutta käytäntö on kokonaan toinen. Lakeja ei välttämättä noudateta. Elämä jatkuu kasteissa, jotka on lailla kielletty jo ajat sitten, ja siellä nainen on yhä perheen omaisuutta.

Valiokuntamatka aukaisi silmiäni paljon. Emme olleet aurinkorannoilla, enkä nähtyäni ja koettuani kaiken tämän sinne kaivannutkaan. Olemme syntyneet paratiisiin, meidän tulee vain muistaa kehittää sitä omilla vahvuuksillamme, eikä antaa suistua globaalin keskittymisen myötä, kuten Intiassa on monin paikoin käynyt.

Kolumni julkaistu Lounais-Lappi -lehdessä 18.4.2013.


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Intia, köyhyys, keskittyminen, slummit