Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Avoin kirje Jasper Pääkköselle

Torstai 4.10.2018 klo 14:56


Arvoisa Jasper Pääkkönen, 

Yritämme totta vie tehdä parhaamme, jotta kaikki kalakantamme pysyvät hyvinä ja me suomalaiset luonnon kanssa vastuulliset elävät pysyisimme hengissä ja kalaa on myös lapsillemme. 

Olet huolissasi siitä montako verkkoa lain mukaan saa veteen laittaa. Tiedätkö, että verkkojen käyttö on viime aikoina romahtanut ja yhä harvempi laittaa enää yhtään verkkoa veteen. Meidän pitäisi alkaa pitämään verkkokalastusta historiallisena kulttuurijuttuna, jonka vaikutus kalakantoihin vähenee vuosi vuodelta. 

Suomi on laaja maa ja suuri osa Suomen vesistöstä on alikalastettua. Haluat rajoittaa hauen pyyntiä. Meidän tulee saada hauesta koko maan matkailukalastuksen ykköstuote ja haukea riittää nykysäännöillä suuressa osassa Suomea ihan varmasti. Uusilla kalatalousalueilla voidaan sitten erityisalueilla tarpeen mukaan rajoittaa hauen pyyntiä hoito- ja käyttösuunnitelmalla.

Suuri huoleni on se, että kalastonhoitomaksuista kertyvät omistajakorvaukset ovat supistuneet jo niin pieniksi, että on todella ongelmia saada vesialueita hoidettua.  Omistajakorvaukset nimittäin käytetään vesialueiden hoitamiseen: virtavesien ja muiden vesialueiden kunnostamiseen, kalastuksen valvontaan, ja istuttamiseen. Rahanpuutteen on aiheuttanut osaltaan kalastuslakiin sisältyvä 65-vuotiaiden maksuvapautus, jota on hyvin vaikea enää korjata.

Tiesitkö, että tällä keskustan hallituskaudella on lohien meripyyntiin tullut erittäin tarkka valvonta, jolloin jokaisen rysällä olevan kalastajan tulee ilmoittaa merivartiostolle aina puoli tuntia ennen rantautumistaan. Lohen merikalastukseen on tullut kalastajakohtainen kiintiö, jota valvotaan koko ajan. Jokainen lohi tulee merkitä ja toivottavasti jo ensi kesänä on käytössä nippusiteen tyylinen merkki, joka pysyy lohesta. Työn alla on myös omakala-järjestelmä, johon tulee ilmoittaa kaikki, myös vapaa-ajan kalastuksessa saadut lohet ja muut saaliit.  

Omalta osaltani lappilaisena olen pitänyt huolen, että saamme Tornio- Muonio sekä Simojokeen niin paljon lohta kuin se vain on mahdollista. Nyt on tärkeää, että onnistumme neuvotteluissamme saamaan kaikkien maiden lohen merikalastuskiintiöt kohtuullisiksi eli että ne eivät nouse nykyisestä. Kaikkein tärkein toimenpide on nyt se, että saamme kansainvälisellä paineella pysäytettyä Puolan valtavan salakalastamisen, joka on jopa kolmasosa koko Itämeren lohen kalastuksesta.

Eeva-Maria Maijala
Kansanedustaja (kesk.)
Kalatalouden Keskusliiton pj

Avainsanat: kalastus, Jasper Pääkkönen, vesistöt


Kommentit

4.10.2018 20:04  Hjk

Maijalalla on taas ketunhäntä kainalossa verkkokalastuksen osalta. Lisäksi kummasti Kepun raiskaama Kemijoki unohtuu puheissa.

Kepun ansiosta Suomessa ylikalastetaan taas tulevana vuonna n. 30% liikaa merilohta. ICES suositti huomattavasti alempaa kiintiötä, kepulainen ministeri ei uskonut.

Kepu ei petä koskaan.

4.10.2018 20:13  Tapio Virnes

Huolehdithan lappilaisena myös, että saatte Tornio-Muonion ja Simojoen lisäksi niin paljon lohta kuin mahdollista myös Kemijokeen, Iijokeen sekä Oulujokeen. Nyt on tärkeää, että onnistut edistämään luonnonmukaisten kalateiden rakentamista vesivoimayhtiöiden ja kitsastelusta huolimatta em. jokiin. Kaikkein tärkein toimenpide on nyt se, että unohdetaan kaikenmaailman lohen ylisiirtolaitteet tai istutukset ja saamme kansainvälisiin tutkimuksiin perustuvan toimivat kalatiet Kemi-, Ii- ja Oulujokien kaikkiin patoihin. Nämä joet tuottavat parhaillaan jopa kolmasosan koko Itämeren lohikannasta.

5.10.2018 15:01  Jani

Miksi lohen merikalastusta aikaistettiin ja täten ammattipyynti kohdistettiin niihin isoihin emokaloihin jotka olisivat kudun kannalta äärimmäisen arvokkaita. Lisäksi nämä isoimmat kalat mihin ammattimaista pyyntiä kohdennettiin ovat niitä jotka sisältävät kaikkein eniten ympäristömyrkkyjä. Juuri niitä myrkkyjä joiden takia Suomi on joutunut hakemaan EU:lta poikkeusluvan lohen ammattimaiseen pyyntiin ihmisravinnoksi.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini