Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Aktiivimallista

Torstai 15.3.2018 klo 19:44


SDP:n puheenjohtajan viestintävastaava Dimitri Qvintus kirjoitti Sompio-lehdessä 21.2. liittyen mielipiteisiini ns. aktiivimallista. Jokaiselle on oikeus omaan mielipiteeseensä, mutta muutamia kirjoituksessa esitettyjä väittämiä haluan kuitenkin oikaista. 

Kirjoittajan mukaan mielipiteeni saavat Alkion kääntymään haudassaan, kun olen arvioinut aktiivimallia koskenutta Helsingissä pidettyä mielenosoitusta. Tuskinpa Santeri Alkio sanomalehtimiehenä ja sananvapauden puolustajana olisi paheksunut sitä, että kantaa ottaessani käytän sitä oikeutta, joka jokaisella suomalaisella on.

Kyseenalaistin mielenosoituksen järjestäjien motiivit. Mielenosoitus näyttäytyi minulle ja monelle muulle ennen kaikkea poliittisena operaationa. Joulukuussa eduskunnan hyväksymää lakia vastustettiin helmikuun alussa pidetyllä mielenosoituksella. Hallitusta vastustettiin ja tukea osoitettiin vasemmistopuolueille.

Ymmärrän, että monet ihmiset kokevat aktiivimallissa myös kielteisiä piirteitä. Aktiivimalli on kuitenkin osa laajempaa kokonaisuutta, jolla pyritään parantamaan työllistymistä ja työttömien asemaa.

Hyviä puolia on ovat esimerkiksi seuraavat: Omavastuupäiviä oli ennen seitsemän, nyt niitä on viisi. Työtön saa tienata 300€ kuukaudessa ilman, että sillä on vaikutusta korvauksien maksamiseen. Työttömyyskorvausta saadessaan voi myös jatkaa opintojaan. Yritystoiminnan voi käynnistää, vaikka saa yhtä aikaa työttömyyskorvausta. Enää ei ole tiukkaa rajaa yrittäjälle ja työttömälle.

Lisäksi TE-keskuksiin lisätään resursseja kohdata työttömiä. Lyhyitä työtehtäviä voi ottaa vastaan esimerkiksi ns. kevytyrittäjyydellä. Tällöin esim. tavallinen kotitalous voi työllistää vaikka päiväksi työttömän lumitöihin ja kirjanpito hoidetaan esim. eezy.fi yrityksen toimesta. 

Ongelmia on myös. Aktiivimalli tuotiin keskeneräisenä. Kaikkia ohjeita ei ole kai vieläkään saatu valmiiksi. Aktivointina 18-tunnin työvelvoitetta on järjetöntä osoittaa yli 60 vuotiaille. Mukaan olisi pitänyt rakentaa koulutuspaketti, joilla autetaan ottamaan vastaan lyhyitäkin työtehtäviä. Näitä ovat esim. hygieniapassi, EA I ja II, tulityökortti, järjestysmieskortti, anniskelupassi, veneenkuljettaja ja tieturvakortti.

Syrjäisillä alueilla ei ole helppoa saada edes pätkätöitä eikä ihmisiä saa painostaa muuttamaan pois kotiseudultaan. Aktivointikriteerit onkin laadittava siten, että kukin voi kohtuudella täyttää ne omalla asuinalueellaan. Meillä onkin syytä seurata mallin toimimista käytännössä ja oltava herkkiä tarvittaessa tekemään siihen muutoksia.

Kirjoitus julkaistu Sompio-lehdessä 14.3.2018

Avainsanat: aktiivimalli, työllisyys


Kommentit

16.3.2018 9:58  Minna Jokelainen

Hei!
Itse en pidä aktiivimallia huonona.Vaan sitä että ensijaisesti työttömiä ei kysytä ensin töihin vaan otetaan eläkeläiset ja opiskelijat ensin.Minusta olisikin hyvä jos tulisi sellainen systeemi että työnantajalle tulisi sankiota jos ei ole kysynyt ensin työtöntä töihin vaan ottaa eläkeläisen ennen kuin kysyy työtöntä.Meillähän on täällä Savukoskella ja myös Pelkosenniemellä ollut pitkään käytäntönä että kaikki muut menevät työttömän edelle. Eläkeläiset ovat jo työuransa tehneet nauttisivat vapaista.Pelkosenniemelläkin 70 vuotias eläkeläinen on hoitotyötä tekemässä.Sitä en tiedä millainen on jo noinkin iäkkäällä työkunto.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini