Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Pakurikäävästä - luonnontuotteet ovat tulevaisuuden ala

Tiistai 12.9.2017 klo 10:47


Syysistuntokauden ensimmäinen puheenvuoroni koski luonnontuotetta, pakurikääpää. Se on esimerkki siitä, miten metsämme ovat täynnä hyviä raaka-aikaneita, jotka tulisi voida jalostaa mahdollisimman pitkälle kotimaassa.
 
Pakurikääpä niin kuin monet muutkin Suomen luonnossa, metsissämme olevat tuotteet, ovat Suomen todellinen tulevaisuuden ala. Pakurikäävän verotus on yhä hakusessa, ja siitä on Olavi Ala-Nissilä tehnyt hyvän esityksen. Sen täytyy ehdottomasti olla metsätalouden verotuksen osa, koska kyse on metsän tuotteesta.
 
Pakurikäävästä useampi henkilö on minulta eduskunnassakin kysynyt, että miten sitä sitten käytetään. Muun muassa Antti Kurvinen kyllä tietää sen, hän on käynyt minun luonani sitä juomassa, ja olen useammalle täällä eduskunnan kollegalleni tuonut pakurikääpää. Pakurikääpä kerätään koivusta. Se on kääpä, joka tulee vioittuneeseen koivuun, elikkä se ei koskaan ole terve puu, missä se kasvaa. Sen jälkeen, kun sen irrottaa — se muuten ei ole jokamiehenoikeutta, vaan täytyy olla metsänomistajan lupa sen irrottamiseen — se kuivataan ja otetaan pieniä lohkareita. Niitä pieniä lohkareita sitten laitetaan ehkä reilu ruokalusikallinen kiehumaan kasariin, kattilaan. Esim. litra keitetään vettä siinä joku 10—15 minuuttia, ja tulee tumma juoma. Sitä tummaa juomaa sen jälkeen voi juoda. Samaa pakurimössöä voi pitää viikon verran kattilassa, aina vain lisätä vettä ja keittää uudestaan siihen lisää, ja ne terveysvaikutukset ovat siinä koko ajan olemassa, joten suosittelen sitä todella paljon.
 
Mitkä ovat sen terveysvaikutteet? Jotkut puhuvat syövän ennaltaehkäisystä ja mieskunnostakin jotkut puhuvat, ja sitten siinä on monia muitakin terveydellisiä vaikutuksia olemassa. Olennaista on kuitenkin se, että se on ihan hyvänmakuinen juoma ja sitä pystyy juomaan päivästä toiseen. Ihan hyvät vaikutukset sillä on itse keneenkin ollut, ainakin minä tykkään sitä juoda. 
 
Metsämme ovat täynnä erilaisia puhtaita raaka-aineita. Meidän luonnostamme kerätään tällä hetkellä vain puuta, jonkun verran marjoja, ja nekin viedään raaka-aineena muualle. Pelkästään raaka-aineita tuottava maa on kehitysmaa. Meillä jalostetaan todella vähän näitä meidän omia supertuotteitamme, mitä meillä Suomessa on. Näistä pystyy saamaan valtavat määrät uusia toimintoja aikaiseksi ja työpaikkoja ja arvoa näille tuotteille. 
 
Uuselintarvikelainsäädäntö on todella ongelmallinen. Se on ala, joka meidän pitää saada todella muokattua, jotta me saisimme käytettyä meidän luontomme moninaisia tuotteita hyvinkin paljon. Se, että pakurikääpäasia on saatu nyt jonkun verran liikkeelle, on hyvä, mutta elintarvikepuolen lainsäädäntöasiat ovat ongelmallisia. Esimerkiksi Lapissa oli yksi yrittäjä, joka nyt keväällä alkoi yhdistämään pakurikääpää hunajaan. Tuli paikallinen terveystarkastaja ja sanoi, että sinä et saa myydä tätä tuotetta markkinoilla, koska tämä on uusi elintarvike. Eli ongelmia on tämän kanssa todella paljon. 
 
On tehtävä työtä, että saamme pienistä palasista tämän kokonaisuuden kehitettyä eteenpäin.
eduskunta_8.9.2017.jpg

Avainsanat: luonnontuotteet, pakurikääpä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini