Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Matkailun seuraava askel

Keskiviikko 21.6.2017 klo 12:27


Lapin matkailu on nousussa ja nyt on aika ottaa vielä isompi askel eteenpäin. Matkailu on otettava entistä vahvempana teemana mukaan kaikessa Lapin kehittämisessä.

Maakuntauudistus etenee hyvää vauhtia, mutta se ei saa olla Lapissa vain tekninen hallinnollinen muutos. Maakuntauudistuksessa pitää huomioida vahvasti Lapin matkailun kehittäminen, sillä sen ympärillä pyörivät erittäin monet asiat kalastuksesta terveydenhoitoon ja montaa asia siinä välissä, kun vähintään joka toinen Lapissa vastaan tuleva on matkailija.

Matkailu on osana Lapin lähes kaikkea elinkeinotoimintaa. Porotalous on hyvä esimerkki matkailun ja lappilaisen muun elinkeinotoiminnan yhteistyöstä. Poromatkailuyritykset ovat saaneet kehitettyä viime vuosina paljon porotalouden kannattavuutta, imagoa ja yleistä hyväksyttävyyttä. Poronliha ja käsityötuotteet ovat Lapin matkailun suolaa, mutta tuotteita tulee edelleen kehittää jokaisen matkailijan saavutettavaksi.

Matkailukeskustemme ruuat ovat vielä liikaa muualta tuotavien tuotteiden varassa. Nykysäädökset ovat ajaneet siihen, että emme pysty käyttämään todellista paikallista lähiruokaa. Myös Luonnontuotteiden hyödyntäminen on vielä liikaa puuhastelun tasolla. Molemmissa on haastetta säädösten korjaamiseksi, jotta tuotteita voidaan käyttää siellä, jossa niiden arvoa saadaan nostettua merkittävästi.

Lapin matkailulle olisi iso kehitys myös, jos valtion maita hallinnoivan Metsähallituksen kanssa saadaan laadittua kokonaisvaltainen matkailun kehittämisohjelma. Metsähallitus on tällä hetkellä monin paikoin määräävässä markkina-asemassa ja se pystyy halutessaan vaikuttamaan erittäin paljon Lapin matkailun kehittämiseen.

Lainsäädäntöpuolella on meidän Lapin edustajien pidettävä huolta, että saamme valmiiksi nyt valmistelussa olevan kaksoiskuntalaisuuden, jossa verot maksetaan osalta vuodesta lomamajoitus kuntaan, jossa henkilö on vuodestaan merkittävän osan.

Lisäksi on saatava laajemmin onnistumaan loma-asunnon muuttaminen vakituiseksi asunnoksi. Kaavoitusalueiden ulkopuolella se on nyt maankäyttö- ja rakennuslain muutoksen ansiosta mahdollista, mutta esimerkiksi matkailukeskuksissa se ei ole vielä onnistu.  Tämän ratkaisisi uuden kaavamerkinnän hyväksyminen, jolla alue voitaisiin kirjata sekä vapaa-ajan että vakituisen asumisen alueeksi.

Avainsanat: matkailu, kaksoiskuntalaisuus, loma-asunto


Kommentit

3.7.2017 6:32  stansn tunarit

Siltähän tuo vaikuttaa
http://m.iltalehti.fi/kotimaa/201707022200240780_u0.shtml

Teillä kepussa ryssittiin Tenon sopimus, nyt aluuen matkailu on hädässä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini