Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Onko keskusta pettänyt maanviljelijät?

Keskiviikko 23.3.2016 klo 14:00


Tämä kysymys on esitetty viime aikoina monesti.  Maatalouden taloustilanne on paha, mutta tilanne olisi vielä paljon pahempi ellemme eduskunnan keskustan ryhmän maaseutupoliittisessa työryhmässä olisi tehneet jo asian eteen paljon töitä. 
 
Syksyllä saimme pysäytettyä mm.  lantaloiden tarpeettomat nitraattiremontit. Pakotimme loppuvuonna maksuun viime vuoden tuet, nyt sitten mavista selitetään, ettei se ole voinut maksaa tämän vuoden tukia ajallaan, kun se pakotettiin maksamaan viime vuoden tukia isot määrät nopeammin. Seli seli, sanon mavin selityksille.
 
Traktorimarssi oli vaikuttava. Olin Senaatintorilla paikalla sekä viljelijän, että päättäjän roolissa. Sain kuulla muiden päättäjien kanssa siellä viljelijöiden todella huonosta tilanteesta. Saimme marssilla suoraan vaikutuksia päätöksiin. Lisäksi tilaisuus oli valtava asennekampanja, kun monessa perheessä on sen ansiosta käyty keskustelu, että ostetaanko kaupasta varmasti kotimaassa tuotettua ruokaa.
 
Saimme mavin johtajan pois paikaltaan. Ja tukien maksatukset otettiin suoraan ministeriön hoitoon. Rästissä olevat maksatukset velvoitetaan laittamaan maksuun heti.
 
Nämä tukiasiat vain eivät riitä. Olen keskustellut monen lappilaisen maanviljelijän kanssa ja kuullut todella järkyttäviä tarinoita.  Maatilojen tulot ovat olleet viime vuonna 40 % pienemmät kuin edellisenä vuonna. Monet tilat ovat Lapissakin aivan hirveissä maksuvaikeuksissa. Lainaa otetaan rehun ostoon.
 
Keskustassa tehdään nyt tosissaan töitä maatalouden tilanteen parantamiseksi. Haaste on kova, kun elämme osana Eu:ta keskellä globaalia kilpailua. Meidän on osattava nyt löytää kaikki asiat, joilla voimme kansallisesti vaikuttaa asiaan.
 
Maidosta ja lihasta eli maatalouden tuotteista on saatava oikea hinta. Vain tuotteiden hinnan nousulla saamme maatalouden kannattamaan. Erityisen tärkeää olisi saada purettua Venäjänkaupan rajoitteet. Venäläiset ostavat mielellään suomalaisia tuotteita, kunhan niitä vain olisi heillä saatavilla.
 
Mtk järjestää joka keskiviikkoaamu kaikille kansanedustajille avoimen maa- ja metsätalouden ajankohtaiskatsauksen. Ikävä, että paikalla on hyvin vähän muita kuin keskustalaisia edustajia. Käyn aamuteellä lähes joka viikko. Mtk:lta tuleva ajassa oleva tieto on minulle tärkeää, koska olen maataloudelle tärkeissä Ympäristö- sekä Liikenne- ja viestintävaliokunnissa ainoana maatalousalan ihmisenä. 
 
Kirjoitan tätä kolumnia kotona, jossa äskenkin pohdin maatalouden tilannetta ajaessani traktorilla pyöröpaaluja lampolaan. Tehdään töitä maataloutemme kannattavuuden eteen, jotta saamme tuottaa kotimaista ruokaa jatkossakin.
Kirjoitus on julkaistu kolumnina Kemi-Tornio -lehdessä.

Avainsanat: maatalous, maanviljelijät, maataloustuet


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini