Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Uudesta tupakkalaista

Sunnuntai 6.3.2016 klo 10:23


Eduskunnan käsittelyyn on tullut nyt uusi tupakkalaki. Esityksen tavoitteet ovat oikeansuuntaiset. Jo aikaisemmin pitkän tähtäimen tavoitteeksi otettiin tupakoinnin haittojen vähentämisen rinnalle tupakkatuotteiden käytön kaikkinainen loppuminen. On hyvä, että tämä on selkeästi kirjattu myös uuden lain ensimmäiseen pykälään. Vaikka tuo tavoite on vielä kaukana, niin hyviä askeleita otetaan koko ajan.

Meidän ei kannata aprikoida, ovatko nyt esitetyt rajoitukset jotenkin liian järeitä aseita taistelussa tupakointia vastaan. Onhan sanottu, että jos tupakka olisi nyt keksitty, niin sen antaminen ihmisille kiellettäisiin kovan rangaistuksen uhalla. Kyse on niin vakavasta asiasta.

Esityksen ehkä eniten tupakoimattomia ihmisiä koskeva kysymys liittyy parveketupakointiin ja yleensä taloyhtiöissä tapahtuvaan tupakointiin. Suomalainen periaate on, että jokainen on isäntä omassa talossaan ja tämä näkyy siinä, että lainsäädäntö ei ole tarjonnut riittäviä keinoja tupakoimattomien ihmisen varjelemiseen naapureiden tupakkahaitoilta. Nyt mm. esitetään, että asuntoyhteisö voi hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä parvekkeille, huoneistojen ulkotiloihin ja myös sisätiloihin. 

Esityksessä muistutetaan asennekasvatuksen ja naapurin oikeuksien kunnioittamisen merkityksestä. Tämä on tietysti oikein ja kaunista, mutta elävä elämä on osoittanut, että kaikki naapurit eivät toistensa oikeuksia kunnioita. Toivon, että valiokuntakäsittelyssä tarkasti punnitaan, ovatko nyt esitetyt keinot erilaisissa asumisyhteisöissä tapahtuvan tupakonnin haittojen ehkäisemiseksi riittäviä.

On muistettava myös se, että taloyhtiöille yksi tupakoitsija voi aiheuttaa huomattavia kustannuksia, kun sisällä tupakoivan henkilön aiheuttamat haju- ja terveyshaitat kulkeutuvat rakenteita pitkin tupakoimattoman henkilön asuntoon. Eikö nykypäivänä taloyhtiöillä tulisi olla aina subjektiivinen oikeus kieltää parvekkeilla ja myös asuntojen sisällä tapahtuva tupakoiminen?

Hallituksen esityksessä kerrotaan hyviä tilastotietoja tupakoinnin vähentymisestä erityisesti nuorten parissa. Sosiaalinen paine tupakoinnin suhteen on muuttunut – enää ei ole ihannoitavaa eikä juuri edes hyväksyttävää tupakoida. Ympäristön asenteet ovat nimittäin kaikkia varoitusmerkintöjä tehokkaampia vaikuttamia tupakointia vastaan. On suuri terveyspoliittinen onnistuminen, että neljässätoista vuodessa nuorten tyttöjen ja poikien tupakointi on pudonnut 31 prosentista 13–14 prosenttiin.

Iloitessamme tupakoinnin vähentymisestä emme saa unohtaa sitä, että nuuskan käyttö on kasvanut nuorison parissa. Meidän on lainsäätäjinä oltava erityisen tarkkoja, ettemme anna ihmisille, etenkin nuorille miehille, viestiä siitä, että nuuska on jotenkin kannatettava korvike tupakan tilalle aikuistumisriittinä. Nuuskan terveyshaitat ovat niin kiistattomasti osoitetut, ettei nuuskaa tule hyväksyä tupakan korvikkeeksi. Kansanterveys ja terveelliset elämäntavat on otettava ihanteeksi.

Avainsanat: tupakointi, kansanterveys, savukkeet


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini