Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Saamelaiskäräjät järjestäytyivät

Perjantai 26.2.2016 klo 12:02


Saamelaiskäräjät ovat järjestäytyneet vaalien jälkeen. Onnittelen kaikkia vastuupaikoille valittuja henkilöitä. Toivon ennakkoluulotonta asennetta saamelaisasioiden hoitamisessa. Saamelaisuus tulee nähdä koko Lapin voimavarana.
 
Olen saanut kokea eri yhteyksissä asennetta, että saamelaiset mielletään helposti riitelijöiksi ja olen siitä todella huolestunut. Saamelaisilla/lappalaisilla (mitä nimitystä kukin haluaa käyttää) ei ole varaa nykyiseen tilanteeseen. Ei ole oikein, että ensimmäinen mielikuva Lapin alkuperäiskansasta on riitely, kuka on oikea saamelainen?
 
Saamelaiskäräjien avajaisista on uutisoitu värikkäästi, on käyty monia äänestyksiä ja nähty erilaisia protesteja. Kaikki viime vuosina koettu huomioiden tämä oli varmasti jopa odotettua. Jos joku ryhmittymä ottaa itselleen paljon valtaa, kantavat he myös suuren vastuun asioiden hoitamisesta. Toivon erilaisten saamelaisvähemmistöjen äänen myös voivan kuulua saamelaiskäräjien kautta.
 
Suomessa yleinen periaate esim. kunnanvaltuustoissa on sallia äänestysten käyminen suhteellisen vaalitavan mukaan. Tällä taataan riittävän suuruisten vähemmistöryhmien edustus eri toimielimissä. Suhteellinen vaalitapa voisi olla perusteltua laajentaa myös saamelaiskäräjien tekemiin valintoihin.
 
Suuri kipukohta on ollut saamelaiskäräjien vaaliluettelon henkilöiden hyväksyminen. Tehtyjen päätösten kanssa on nyt elettävä. Riittävän näytön määritelmä on erittäin tiukka rajaus. Uskon, että sillä olisi voitu aikaisemmin mahdollisesti jopa ehdollistaa joitain tehtyjä päätöksiä. Itsekinhän jäin luettelon ulkopuolelle. Haluan silti tehdä yhteistyötä saamelaiskäräjien kanssa ja edistää kulttuurin elävyyttä koko Lapin yhteisenä voimavarana.
 
Saamelaiskäräjiltä toivon edelleen myös sitä, että keminlappalaiset sekä muutkin saamelaiskäräjien vaaliluettelon ulkopuolelle jääneet ihmiset nähtäisiin yleisesti saamelaisuutta/lappalaisuutta vahvistavana asiana eikä uhkana. Siinä on kuitenkin pohjimmiltaan kyse ihmisistä, joilla on lappalaiset juuret ja identiteetti, mutta joilla ei ole välttämättä riittävää näyttöä tullakseen merkityksi vaaliluetteloon. Heidän oma kokemuksensa ja kiinnostuksensa saamelaista kulttuuria kohtaan tulee hyväksyä ja tunnustaa, vaikka vaaliluetteloon pääsystä ajattelisimmekin eri tavalla.
 
Haluan antaa uusille saamelaiskäräjille täyden tukeni ja myös toivon, että he haluaisivat tehdä aktiivisesti töitä Lapin kansanedustajien kanssa.

Avainsanat: saamelaiskäräjät, saamelaisuus, lappalaisuus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini