Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Saako omalle maalle rakentaa?

Torstai 28.1.2016 klo 19:33


Tällä hallituskaudella on alettu töihin maalle rakentamisen rajoitusten purkamiseksi. Byrokratian purkaminen on jo aika kulunut iskulause, mutta tavoite ei ole syntynyt tyhjästä. Liian paljon työtä ja yrittämistä on Suomenmaassa rajoitettu virkavaltaisuuden ja arkielämälle vieraiden rajoitteiden vuoksi.
 
Maaseudulle rakentamiseen on edelleen paljon esteitä. Olen ympäristövaliokunnassa Keskustan valiokuntavastaavana ja meillä tämän kauden suuri keskustalainen haaste on helpottaa maaseudulle rakentamista.
 
Perinteisesti Keskustan parissa on katsottu tärkeäksi päästä vaikuttamaan maa- ja metsätalousvaliokuntaan. Itse olen kuitenkin saanut huomata, että ympäristövaliokunnassa käsitellään monia maaseudulle ja yleensä haja-asutusalueille kohdistuvaa toimintaa ja sääntelyä. Olen todella iloinen, että sain jatkaa työtäni ympäristövaliokunnassa.
 
Maankäyttö- ja rakennuslakia ollaan muokkaamassa. Viime vuoden lopuksi saatiin hyväksyttyä, että maakuntakaavat hyväksytään maakunnissa. Seuraavaksi ollaan siirtämässä rakennusluvista päättämistä ELY-keskuksista kuntiin. Työn alla on myös se, että vapaa-ajanasuntojen käyttötarkoituksen muuttamista voitaisiin helpottaa. Vapaa-ajan asuntoja voitaisiin siis muuttaa joustavammin pysyvää asuinkäyttöä varten.
 
Asemakaava-alueiden ulkopuolista rakentamista on myös tarkoitus helpottaa. Mm. erilaisten rakennuslupien sekä suunnittelutarvemenettelyn edellytykset tulevat tarkasteluun. Oma ajatukseni on, että aina kun joku haluaa rakentaa omalle maalleen ja omalla rahalla, sitä ei saisi kieltää kuin ainoastaan erittäin painavien syiden nojalla.
 
Samalla on tietenkin muistettava, etteivät säädöksistä johtuvat rajoitukset ole ainoa este maaseudun rakentamisen tiellä. Palveluiden ja työpaikkojen keskittyminen heikentävät maaseudun houkuttelevuutta asumispaikkana, vaikka muuten yhä useampi rakentaisi kotinsa ja elämänsä suurkaupunkien ulkopuolelle. Keskittävää politiikkaa vastaan lappilaisten on aina oltava hereillä.
 
Tällä hetkellä maaseudulla etenkin maatalousrakentaminen on jäissä, varsinkin tuotantorakennusten puolella. Liian monen tilan kassa on tyhjä, mittavampia investointeja ei tohdita tehdä. Tuottajat ovat jo liian ahtaalla. Toivottavasti Venäjä-pakotteet saataisiin pian päättymään, jotta tämä yksi keskeinen este maataloustuotteidemme viennin osalta poistuisi. Maatalouden kannattavuuden parantuminen näkyy maaseudulle paitsi maaseudulle tehtävissä rakennusinvestoinneissa, niin koko maaseudun ja maakuntien elinvoiman kasvuna.

Avainsanat: byrokratia, rakentaminen, maaseutu, kaavoitus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini