Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Kansalaisaloite lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista

Perjantai 16.10.2015 klo 12:18


Eduskunnassa lähetekeskusteluun tuli eilen kansalaisaloite, jossa esitetään kiristyksiä eräisiin lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksiin. Törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö tulisi rangaistavaksi asteikolta kahdesta vuodesta kymmeneen vuotta. Kun nyt minimirangaistus on yksi vuosi, niin alaraja siis muuttuisi ja käytännössä johtaisi siihen, että rangaistukset tuomittaisiin ehdottomina vankeusrangaistuksina. Lisäksi aloitteessa esitetään minimirangaistusten korottamisia eräisiin muihin ns. pedofiliarikoksiin (lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin, seksuaalipalvelujen ostaminen nuorelta sekä eräät lapsipornografiaan liittyvät rikokset).

Tehty kansalaisaloite on tavoitteiltaan kannatettava ja se nousee oikeustilassa koetuista epäkohdista. Nämä rikokset pöyristyttävät jokaista normaalia ihmistä.

Joskus kuulee sanottavan, että kansan oikeustajuun vetoaminen on populismia ja että ihmiset vaativat aina kovia rangaistuksia kokonaisuutta ymmärtämättä. Tämä kansalaisaloite kuitenkin osoittaa, että ainakin tämän aloitteen allekirjoittaneet kansalaiset ymmärtävät oikeuspolitiikan realiteetit. Aloitteessa ei itse asiassa edes vaadita kovin suuria muutoksia nykytilaan, ainoastaan sellaisia, joilla poistetaan räikeimpiä epäkohtia.

Usein rangaistusten korottamisvaatimuksia vastustetaan säästösyillä, eli että ei saisi tulla liikaa vankeja. Vankilaan joutuvien rikollisten lukumäärä ei kuitenkaan nousisi kovin paljon aloitteen hyväksymisellä, sillä nykyäänkin enemmistö törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä on tuomittu ehdottomina. Kuitenkin edelleen näistä törkeistäkin tekomuodoista annetaan ehdollisia rangaistuksia. On uskomatonta, että vielä vuonna 2015 on voitu antaa ehdollinen rangaistus esimerkiksi sellaisesta pitkään jatkuneesta seksuaalirikosten sarjasta, joka sisälsi myös sukupuoliyhteyden ja uhri oli tekojen alkaessa kuusivuotias.

Suomessa on perinteisesti tuomittu suhteellisen kovia rangaistuksia omaisuusrikoksista. Tämä periytyy siltä ajalta, jolloin ihmisillä oli yleisesti ottaen vähän omaisuutta. Sen sijaan seksuaalirikoksia on tarkasteltu lähinnä sen mukaan, kuinka voimakasta väkivaltaa teoissa on käytetty. Ei ole ymmärretty seksuaalirikosten erityisluonnetta ja niiden tuhoisaa vaikutusta ihmisten psyykelle. Lyhytkin teko, josta ei välttämättä jää suoranaisia ruumiillisia vammoja, voi vahingoittaa uhrinsa henkisesti lopuksi ikäänsä.

Joskus voisi olla syytä pohtia myös näiden rikosnimikkeiden mielekkyyttä. Sana hyväksikäyttö on kuitenkin hieman vähättelevä, ja luo mielleyhtymiä, että kyse on vain jostakin taputtelusta. Ainakin törkeimpien tekojen kohdalla voisi olla syytä puhua kuitenkin lapsen raiskauksesta. Nämä teot kun ovat eräitä hirvittävimpiä rikoksia, mitä voi olla.

Avainsanat: seksuaalirikokset, kansalaisaloite, hyväksikäyttö


Kommentit

16.11.2015 20:03  Eikö populismia

Tässä pitäisi muistaa, että törkeän lasten hyväksikäytön määritelmää on laajennettu melko paljon juuri tuossa alarajalla. Esimerkkitapaus, jossa 6- tai 9- vuotias pakotetaan seksiin, on vakavimmasta päästä, ei lievemmästä päästä, eikä rangaistusten minimitasojen nostamisella pitäisi olla mitään tekemistä tällaisten tapausten kanssa.

Ongelmia on enemmän rangaistuskäytännössä, jos tällaisesta tuomitaan ehdollista.

Minimirangaistusten tapauksessa pitää huomioida, että kyse on usein 15-19-vuotiaiden serurustelusuhteista, jotka päättyvät riitelyyn. Törkeään hyväksikäyttöön syyllistyy, vaikka kyseessä ei olisi painostusta ja kaikki olisi suostumuksellista. Ja mielipiteen voi pian muuttaa vielä vuosikymmenten päästä.

Hyväksikäyttö on nimikkeenä huono, mutta alaikäisen raiskaaminen on jo nykyisellään aina törkeä raiskaus. Ja tuomio annetaan jo nykyisen käytännön mukaan hyväksikäytön lisäksi aina myös raiskauksesta, jos on kyse raiskauksesta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini