Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Maatalouden ongelmista

Torstai 24.9.2015 klo 14:05


Eilen puhuin eduskunnassa valtion kolmatta lisätalousarviota käsiteltäessä maatalouden nykyisistä ongelmista. Maatalous on todella vaikeassa taloustilanteessa monestakin eri syystä. Eräs keskeinen syy on Venäjän tuontikiellon vaikutus maatiloillemme.
 
Omankin kokemukseni johdosta ymmärrän kouriintuntuvasti, että hyvin monet maatilat ovat maksuvaikeuksissa. Esimerkiksi oman maatilamme tulot ovat puolittuneet. Meidän tilallamme se tarkoittaa mm. sitä, että olen ilmoittanut verotoimistoon, että meidän tilaltamme ei enää pystytä maksamaan veroennakoita, koska verotettavaa tuloa ei enää tule kunnolla.
 
Ilman minun kansanedustajan tulojani ei sitä meidän maatilaamme pyöritettäisi tänä vuonna ollenkaan. Hyvin harvalla maatilalla on sama mahdollisuus kuin meillä, että rahat hommataan muualta. Minä itse pärjään kyllä, mutta yleisesti ottaen maanviljelijöitten tilanne on todella vaikea.
 
Tässä lisätalousarviossa on annettu tukea maataloudelle, mutta kosmeettinen asiahan tuo 20 miljoonaa euroa on. Sitä olisi todellisuudessa tarvittu paljon, paljon enemmän. Kuitenkin on katsottu, että tässä tilanteessa ei pystytä enempää antamaan.
 
Myös EU:n kriisituki Suomen maataloudelle on aivan riittämätön. Suomi on joutunut EU:n jäsenenä mukaan Venäjä-sanktioihin, jotka ovat aiheuttaneet arviolta noin 400 miljoonan euron menetykset maataloudelle. Suomalainen alkutuotanto ei ole näihin tappioihin syyllinen. EU-kriisituen suuruus olisi kuitenkin vain noin 9 miljoonaa euroa.
 
Kun mietimme maatalouden maksuvaikeustilannetta, meidän on löydettävä uusia menetelmiä, miten pystymme auttamaan tätä koko kansalle erittäin tärkeää elinkeinoa. 
 
Meidän pitää todella aukaista ja pohtia vielä sitä, voisimmeko me maksaa tukia jo tänä vuonna hyvissä ajoin. Nythän alkoi uusi ohjelmakausi maatalouspuolella, ja se on johtanut meidät siihen tilanteeseen, että hyvin monet tuet maksetaan vasta ensi vuonna. Olen verrannut tätä asiaa siihen, että joittenkin tilojen osalta tilanne on sama kuin että puolet jonkun vuoden tuloista maksetaankin vasta seuraavana vuonna. Kuinka moni palkansaaja hyväksyisi sen, että työnantaja sanoo, että maksammekin vasta ensi vuonna sinun palkasta puolet ja taas ensi vuoden tuloista seuraavana vuonna puolet? Tämä on todella vaikea tilanne. 
 
Toinen asia maatalouspuolella, mitä tässä tulee mieleen, on se, että josko rahoittajat antaisivat ymmärrystä ja lainojen maksujen siirtoa enemmän näille tiloille. Monilla tiloilla pelkästään korkojen maksukin teettää tuskaa. 


Kommentit

24.9.2015 21:34  Reetta-Liisa Junttila

hyvä kirjoitus ja jos lomittajia ei saada,kun sieltä kiristetään vielä sieltäkin hankaluuksia maanviljelijöille,kuntien pitäisi jatkaa maatalouslomien hoitamista eikä laittaa lomittajia yrittäjiksi,silloin osa tiloista jää ilman lomittajia.

28.9.2015 11:15  Hannu Alaluusua

KATO ON KATO....kyllä se pitäisi näkyä Sipilän ikkunastakin....ETTÄ TYHJÄ ON NAAPURIN LATO...vaan kukapa näkee oman lähialueen ongelmat...ja eihän ne katopellot näy Helsinkiin....Kävin Tyrnävällä....eikä sielläkään kehuta SIPILÄÄ, EI KESKUSTAA ja vielä vähemmän pakolaismyönteistä hallitusta...Vanha sanonta : SITÄ SAA MITÄ TILAA....toimii hyvin...HALLITUS HAJOAA AIKA PIAN...koska uskottavuus on kadonnut.Juha Sipilä aloitti liian lujaa ja meni MAITOHAPOILLE. ...ja sairaalan kautta takaisin töihin...Juha Sipilä ei pääse tässä kisassa maaliin...LOPPU HÄÄMÖTTÄÄ...Juha Sipilä näytti lopulta mikä on insinöörille tärkeää....sama ei ole kansalle olenkaan tärkeääSurkeaa toimintaa hyvän alun jälkeen...1) Budjetti / Sote-paketti on levällään kuin Jokisen eväät2) Velka kasvaa....Tämä on on kuin Kreikka ja Lappi kuin intiaanien leiri...johon ahne valkoinen mies hyökkäsi....* Olemme EU:n SIIRTOMAA...jolta viedään rikkaudet...sähkön tuotto...marjat..kaivokset. ..3) RAJA ON VUOTANUT KOKO SYKSYN KUIN METSÄSAAMELAISTEN POROAIDAT MOSKUN AIKAKAUDELLA...- Pästäkää seuraavana kaikki murhaajat ja raiskaajat vapaaksi vankilasta...Antakaa heille asunnot, terveyspalvelut... ja pistäkää vielä 400 euroa taskurahaa...Luvatkaa huolehtia heistä seuraavat neljä vuotta.Antakaa heille väärennetyn henkkarit ja passit...KYLLÄ TÄSTÄ HYVÄ TULEEKeskustan onni on se että Ay-liike ei ymmärrä huolehtia entisistä työttömistä. ..pelaa vaan pokeria piilotetuilla korteilla palkansaajien Atekemättömien töiden palkanlisistä....sunnuntai-lisistä...TÄSSÄ MAASSA KÖYHÄ KANSA MAKSAA. ...Yli miljoona köyhää suomalaista ei voi olla väärässäLause KESKUSTA PETTÄÄ AINA KAIKUU YHÄ VAHVEMMIN. ..mm. MAASEUDULLA....vaan eihän se Keskustaa kiinnosta.. Lue E-M.M ajatuksella KESKUSTAN VISIOT ja STRATEGIAT vuoteen 2020.Minä olen lukenut ja ymmärrän lukemani tekstin todella hyvin....Keskustan kannatus laskee kuin lehmänhäntä...Hyvä, että olet kohdannut lammastalouden vaikeudet...Kyllä menee hevoskasvatuskin aivan nollaan...Heinä maksaa nyt maltaita....Kohta maaseudulta kuuluu kummia....Onko hyvä, että omavaraisuutemne vaarantuu...?Kohta saamme vaan " E-koodi paska-ruokaa ."Pääasia, että PAKOLAISIA MENEE HYVIN...Mahtava katsoa viidennen luokan kansalaisena kuinka PAKOLAISET NOUSIVAT NELJÄNTEEN KASTIIN...ja samalla minä Hannu Alaluusua putosin KASTIIN 6.Vielä voin pudota alemmas....Aika näyttää kuinka minun käy...ja mikä on suunta...Joka tapauksessa olen ollut Itä-Lapissa " työsyrjitty yli 10 vuotta....Kaikki alkoi Pelkosenniemen aikana....vuonna 1992 jaKEMIJÄRVI jatkaa...Kuka näitä kuntia johtaa...Tietysti SUOMEN KESKUSTA....TERVEISINItä-Lapin pakolainenHannu Alaluusua


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini