Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Turvapaikanhakijoille oma työpaketti

Keskiviikko 23.9.2015 klo 11:50


Pakolaisuus tai oikeammin siirtolaisuus tulee Suomelle todella kalliiksi. Jokainen Suomeen tullut turvapaikanhakija maksaa meille 40 €/päivä. Voisiko heidät laittaa heti töihin? Pitäisikö meidän muuttaa pikaisesti lainsäädäntöämme niin, että heille voitaisiin teettää jotain työtä heti, kun turvapaikanhakua koskevat paperit on saatu tehtyä?

Nykyisten säännösten mukaan turvapaikan hakija saa tehdä ansiotyötä Suomessa ilman oleskelulupaa, kun turvapaikkahakemuksen tekemisestä on kulunut kolme kuukautta ja turvapaikanhakijalla on voimassa oleva rajanylitykseen oikeuttava matkustusasiakirja. Muuten aika on kuusi kuukautta.

Suomessa on jo ennen turvapaikanhakijoitakin korkea työttömyysprosentti ja ensiksi olisi ehdottomasti saatava töitä omille työttömille eikä heidän asemaa saa heikentää. Mutta meidän on ratkaistava tämä uusi yllättävä ongelma, meillä ei ole varaa elättää kymmeniä tuhansia joutilaana olevaa turvapaikanhakijaa. 

Meidän on rakennettava kokonaan uusi turvapaikanhakijoiden työllistämismalli. Turvapaikanhakijoiden työpaketti. Onhan meillä omia kokeilumalleja esimerkiksi vajaakuntoisten työllistämisestä. Emme saa silti sekoittaa työmarkkinoitamme. Meidän on rakennettava malli, miten tänne tulijat laitetaan heti töihin. Kyllähän Suomessa töitä riittää. Vaikka tulijat laitetaan aluksi johonkin vähäpalkkaisempaan työhön, niin en pidä näitä töitä kuitenkaan tulijoiden halveksuntana. 

Meidän on nyt pikaisesti nimettävä työryhmä laatimaan tätä uutta työllistämispakettia. Maahamme nyt tulevat turvapaikanhakijat eivät ole mitään perinteisiä heikko-osaisia pakolaisia. Hyvin moni Suomeen tuleva turvapaikanhakija on koulutettu, osaava, parhaassa työiässä oleva hyväkuntoinen mies. 

Mitä nämä uuden työpaketin työtehtävät sitten olisivat? Töitä meillä riittää. Maaseudullamme on esimerkiksi paljon ympäristönhoidollista risukon raivaamista. Saisimmehan näin raaka-ainetta esim. energiapakettiimme, eikä nämä työt ole keneltäkään pois. 

Tietysti olisi hyvä, jos osaavat turvapaikanhakijat pääsisivät mahdollisimman pian myös koulutustaan vastaavan työpaikan ”oppipojan” rooliin. Tilannetta tulee verrata oppilaitosten harjoittelijoiden asemaan. Opiskelijatkin tekevät todella paljon aivan ilmaista tai alipalkattua työtä.  Turvapaikanhakijat ovat Suomen elämän opiskelijoita.

Työ on myös paras lääke päästä sisälle yhteiskuntaan ja tuntea itsensä tärkeäksi.  Työn kautta heidät saadaan oppimaan kieltämme ja kulttuuriamme. Tämän turvapaikanhakijoiden työpaketin kautta voitaisiin myös valvoa, että ketkä hakijoista ovat oikeasti turvapaikanhakijoita ja valmiita tulemaan mukaan vaativaan yhteiskuntaamme eikä olla vain meidän elättinämme. Meillä on oikeus myös vaatia tänne tulevilta jotain. Hyssyttelyllä emme saa aikaiseksi mitään rakentavaa.

Kansainvaellukset ovat nyt osa Euroopan arkea. Meidän on hyväksyttävä se, että Suomikin muuttuu entistä kansainvälisemmäksi. Se ei kuitenkaan saa tapahtua hyvinvointimme tai turvallisuutemme kustannuksella.

Avainsanat: turvapaikanhakijat, siirtolaisuus, pakolaisuus, työ, maahanmuutto


Kommentit

23.9.2015 14:53  Aino Inkeri Taavila

Totta, meillä on yleisiltä paikoilta (levähdysalueet, bussipysäkit, P-paikat, tienvarret yms.) suuri tarve puhtaanapitoon, samoin pusikoituneitten alueitten raivaukseen, metsänraivaukseen, talvisin lumenluontiin, aputöihin laitoksiin yms. Vanhusten lähelle en heitä laskisi, koska he saattaisivat pelästyä ja rikollinen mieli kokisi tilanteen houkuttelevaksi. Jokaisen, joka tänne aikoo jäädä, tulisi tehdä työtä vaikka euron tuntipalkalla, koska muut edut heillä ovat monesti paremmat kuin maamme omilla vähäosaisilla. Toivon, että lakimuutosta ei vetkuteltaisi!

23.9.2015 21:39  Johanna

olemattomalla kielitaidollakin pystyy tekemään töitä esim apumiehenä ravintoloissa, siivouksissa, rakennustyömailla siivousapuna yms. Sitten voi vaihtaa työpaikkaa oman alan töihin kun kielitaito karttuu. Minäkin pärjäsin olemattomalla kielitaidolla vieraassa maassa, otin vastaan kaikki työt mitä oli tarjolla. Vuoden jälkeen osasin puhua jo sujuvasti paikallista kieltä kun ei muuta kielivaihtoehtoa ollut.

23.9.2015 22:40  Arja

En oikein ymmärrä miksi vanhukset pelästyisivät. Onneksi kaikkialla ei ajatella niin vaan Kotkassa on jo otettu vastaanottokeskuksen ihmisiä vapaaehtoistyöhön.
http://hoitajat.net/hoitotyo/ajankohtaista/turvapaikanhakijat-tarjoutuivat-vapaaehtoisty%C3%B6h%C3%B6n-vanhainkotiin-r129/

Vanhustyöhön kai niitä käsipareja juuri kaivattaisiin, ja seuraa. Mikä järkevä työ hyvänsä on tietysti paikallaan, mutta suurkaupungeissa eläneet ihmiset eivät ehkä osaa tuosta vaan metsää raivata.

24.9.2015 6:00  Pentti Kommentti

Hätämajoitustilat alkaa loppumaan joten jos rajoja ei voi panna kiinni, niin majoitustilat löydyttävä Kepujen jäsenrekisteristä, heidän johtajansa esimerkin mukaan. Etelä-Suomen suunnalta! Sipilän PR-temppu tulee kalliiksi Suomelle, joten kaikki keput vastuuseen siitä!
http://www.keskusta.fi/Suomeksi/Yhteystiedot/Piirit

27.9.2015 10:56  Jaana

Erittäin kannatettava ehdotus! Tulijat saadaan työn kautta integroitua yhteiskuntaan. Työtä tekemällä on täälläkin saavutettavissa se elintaso, jota tulijatkin tavoittelevat. Yhteiskunnan kustantaman oleskelun tulisi olla vastikkeellista, tämän tulisi koskea toki myös suomalaisia työttömiä. Toivottavasti näin puhe "paskaduuneista" voidaan unohtaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini