Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Sote-asioista Keskussairaalan potilaana

Perjantai 6.3.2015 klo 15:38


Sain seurata 10 päivää sote-asioita käytännössä Keskussairaalassa potilaana. Sote-uudistus keskusteluttaa ja huolettaa paljon jo nyt työntäyteistä henkilökuntaa. Eri puolilta Lappia tulleet potilaskollegat pohtivat myös asiaa paljon. On pelko asioiden hoitumisesta, työntekijöiden selviämisestä ja rahojen riittämisestä.

Tavoite on saada aikaiseksi säästöjä ja kehittää sosiaali- ja terveyspalveluita. Tässä olen vakuuttunut, että on todella järkevää yhdistää ainakin terveyspuolella Lapin kuntien ja Keskussairaalan palvelut yhdeksi kokonaisuudeksi. Näin saadaan turvattua kaikkialla Lapissa myös korkeatasoiset lähipalvelut ja selkeä yhteys erikoissairaanhoitoon. Mutta toimintoja ei saa eikä ole tarvekaan keskittää Rovaniemelle.

Sosiaalipuoli mietityttää minua todella paljon. Sote-uudistuksessa puhutaan koko ajan oikeasti vain terveyspuolen eli lyhenteen ”TE”-palveluista ja sosiaalipuoli eli ”SO”-palvelut vain kuitataan mukana. Onko sosiaalipuolella oikeasti edes tarvetta ja valmiuksia näin suureen myllerrykseen?

Kustannukset eivät saa karata käsistä. Meillä on jo huonoja kokemuksia, miten viime vuonna joidenkin kuntien osalta ensihoidon kustannukset kasvoivat kohtuuttomasti. Kaikki helikopteri kustannuksetkin saattavat olla pian kuntien maksettavana. Onko nykyinen Finnhemsin helikopteritoiminta kuitenkaan Lapille toiminnan ja kustannusten osalta paras toimintamalli?

Minuakaan ei Finnhems päässyt lentokentän sumuolosuhteiden takia pari viikkoa sitten hakemaan 215 km:n päästä, vaikka hälytys ja ensihoito tehtiin todennäköisenä aivoinfarktina. Minut siirrettiin ambulanssilla, kun Finnhems ei päässyt liikkeelle suorittamaan erittäin kiireistä tehtävää. Minut pelasti hyvä onni, kun aivoverisuonitukokseni olikin pieni eikä ollut kovin pahassa paikassa.

Nyt tässä sote-uudistuksessa voi käydä monelle muullekin vastaavalle asialle järjetön kustannusten nousu. Tarkoitetaan hyvää, mutta unohdetaan pitkään hyvin hoituneet paikalliset toimintamallit, kuten yhteistyö paikallisten yrittäjien ja muiden toimijoiden kanssa. Tehdään Lappiin järkevä oma Lapin maakuntamalli.

Sote-juna on lähtenyt liikkeelle eikä sitä enää voi eikä pidäkään pysäyttää. Suurimmat työt ja päätökset ovat edessä ensi vaalikaudella. Muistetaan sitten, ettemme romuta hyvin toimivia asioitamme uudistuksen myllerryksessä.

Kiitokset Lapin erittäin hyvin toimivalle, ihmisläheiselle ja osaavalle sairaanhoidon koko ketjulle, jotka autoitte minua sairastuttuani. Erityinen kiitos Savukosken ensihoidon yksikölle.

Avainsanat: sote, sosiaali- ja terveyspalvelut


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini