Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Ydinvoimasta

Keskiviikko 15.10.2014 klo 12:07


Eilen 15.10.2014 eduskunnassa käytiin pitkä keskustelu ydinvoimasta, kun hallituksen periaatepäätös Fennovoiman uuden ydinvoimalaitoksen rakentamisesta oli käsiteltävänä. Asia on voimakkaasti tunteita herättävä. Vihreäthän lähtivät tämän vuoksi, tai ainakin tätä verukkeena käyttäen, pois hallituksesta. Ryhmäpäätöksiä tästä ei tehdä, kuten ei ennenkään ole tehty, vaan ydinvoima-asiat ovat ns. omantunnon kysymyksiä.
 
Totesin omassa puheenvuorossani, että kun asiat ovat kehittyneet niin kuin ne ovat, niin ei kai tässä auta muu kuin äänestää luvan puolesta, jos se vain asiallisesti eteenpäin hoidetaan.
 
Eduskunta on äänestänyt aiempina kausina ydinvoimasta. Itse äänestän ensimmäisen kauden kansanedustajana nyt ensimmäisen kerran. Tietysti mielessäni pyörii huoli, että tämä ei ole kierrettä vain eteenpäin ja eteenpäin, ettei ole jatkossa tulossa lisää ydinvoimalaitospäätöksiä? Haluaisin kyllä varmuuden siitä, ettei tämä tarkoita sitä, että kun antaa pikkusormen, niin menee koko käsi tässä sitten matkassa.
 
Ydinvoimaa tarvitaan edelleen, täytyy olla realisti. Sähköä ei saa vain ”töpselistä”. Liikaa sen varaan ei kuitenkaan saa laskea.
 
Eduskunnassa viitattiin usein Venäjä-yhteyteen. Keskustelussa oli Venäjällä pelottelun makua, kun venäläinen Rosatom on hankkeessa mukana. Kuitenkin nyt jo tuomme maakaasun, öljyn ja kivihiilen Venäjältä, osin ydinsähkömmekin. Tosiasioilta ei kannata ummistaa silmiään. Oman voimalaitoksen rakentamisella edistämme kotimaista tuotantoa. Ja pieni maamme tarvitsee myös ulkomaisia sijoittajia hankkeisiimme.
 
Tulevaisuuden kannalta tärkeä energiapoliittinen kysymys kuitenkin on. kuinka paljon satsataan energiatehokkuuden kehittämiseen ja uusien energianlähteiden kehittämiseen? Viime viikolla fysiikan Nobel-palkinto annettiin japanilaisille LED-valon kehittäjille. Onko meillä, tässä osaamisen maassa, kehitteillä mitään vastaavia asioita? Energian kokonaiskäyttö on saatava laskuun, vaikka pohjoinen ilmasto ja pitkät välimatkat tulevat jatkossakin asettamaan omat vaatimuksensa sähkönkulutukselle.

Avainsanat: ydinvoima


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini