Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Lappi tarvitsee porot laitumillaan

Tiistai 3.6.2014 klo 9:24


Poromies haluaa elää lihanmyynnillä, eikä korvauksilla. Korvauksilla ei elä, sillä korvaus ei vaso. Vasattomalla vaatimella ei ole tulevaisuutta.

Porotalouden kehittämisen voimavarat ovat viimeiset viisi vuotta menneet petoasioiden hoitamiseen. Aina kun kohtaan poromiehiä, alkaa keskustelu petoasioista. Haluaisin keskustella elinkeinon kehittämisestä, johon meillä olisi paljon mahdollisuuksia:

Peltovahinkoriitoja voisi ratkoa perustamalla poronhoitoalueelle 5-8 alueellista neuvottelukuntaa. Lihan suoramyyntiä tulee edelleen kehittää, kunhan vain olisi enää lihaa mitä myydä. Matkailu, elämystuotteet, käsityöt ja sarvityöt tuovat porotalouteen osan ansioista.

Porotalouden kuluja tulee saada hallintaan rakennelmia ja menetelmiä kehittämällä. Poronhoitolakia ei saa aukaista, koska sen jälkeen sitä ei saada enää kiinni järkevällä tavalla.

Petovahinkojen määrä on tuplaantunut muutamassa vuodessa. Petojen määrä ei ole virallisesti paljoa lisääntynyt - jossain mättää. Poromiehiä on syytetty valehtelusta, vaikka ilmoitettuja vahinkoja valvotaan lakisääteisesti. Eiköhän se täytä jo
kunnianloukkauksen tunnusmerkit?

Petoasioissa on saatu jonkin verran kehitystäkin aikaiseksi: sudelle saadaan poronhoitoalueella tarpeellinen määrä
poistolupia, ahmakannan hoitosuunnitelman myötä saataneen ahmanpoistolupia ja keväällä voidaan poistaa vahinkoja aiheuttavia karhuja.

Tarvitsemme vahvoja toimenpiteitä ongelman ratkaisemiseksi ja ensimmäinen niistä on vahinkoja aiheuttavien petojen määrän kartoitus ja konkreettiset toimenpiteet petojen nopeaan vähentämiseen yhteistyöllä eri tahojen kanssa.

Ilveksen kannanhoitosuunnitelmaa tulee noudattaa. Karhun kannanhoitosuunnitelma pitää tehdä uusiksi. Karhujen määrä ja niiden aiheuttamat vahingot ovat luonnossa todellisuudessa virallisista tilastoista poiketen lisääntyneet. Se, että metsästäjä ei löydä karhuja joinain vuosina, ei kerro mitään karhujen todellisesta määrästä. Karhu on erittäin viisas eläin ja moni karhu siirtyy jo takaisin Venäjän puolelle ennen 20.8 alkavaa metsästyskautta.

Paliskuntien suurimpia sallittuja lukuja tarkastellaan kymmenvuosittain ja luku määritetään tutkimustietoihin perustuvan paliskunnan laidunten kunnon mukaan. RKTL, METLA ja MTT ovat yhdistymässä luonnonvarakeskukseksi. Uudessa keskuksessa tulee huolehtia, että tutkimuspuolella on jatkossa käytettävissä enemmän toimivia resursseja petomäärien ja laidunten kunnon tutkimiseen.

Poromiehen työ on vaativa, poro on Lappi, mutta mistä saamme jatkajat? Kulut ovat huikeat ja tulot pienet, työntekijöitä ei enää ole paljoa ja nykykehitys ajaa elinkeinon harjoittajat pikaisesti muihin töihin. Kielteisten puheiden sijaan toivon, että Lapissa herätään kysymään ketkä jatkossa hoitavat Lapin imagoeläimen, hankkivat pöytiimme herkullisen poronlihan ja huolehtivat lappilaisen kulttuurin jatkumisen.

Porotalouden kehittäminen vaatii, että valtion tulee hoitaa pikaisesti ensin petoasiat kuntoon. Korvaukset on maksettava täysimääräisinä ja samanaikaisesti tulee lisätä toimenpiteitä vahinkojen estämiseksi, jotta tilanne normalisoituisi ja poromiehet voisivat keskittyä elinkeinonsa kehittämiseen yhteistyössä muiden poronhoitoalueen väestön kanssa.

Julkaistu 1.6.2014 Lapin Kansassa.

Avainsanat: porotalous, porot, elinkeinot, alkutuotanto, petovahingot


Kommentit

3.6.2014 13:52  Jorma Jylänki

Lapin edusnainen Eeva-Maria Maijala kirjoittaa poroista, Lapin imagosta ja matkailusta oikeaa asiaa. Sehän kuuluu jo vihreään aatteeseen, että valehdella saa ja tehdä vahinkoa, kunhan ei jää kiinni. Lapin Poro- ja metsätalous ei ole yksin, jolle Suomen vihreät puolueissa ja politiikassa ovat tehneet; vahinkoa ja valehdelleet tilastoilla ja perättömillä puheilla, jopa ministerit syystä eronneet. Ville ja kaverit saavat vielä jatkaa. Suomen Maatalous ja teollisuus on kärsinyt valtavasti sekä luontais-elinkeinot ja Lappi; työpaikkoja ja yrityksiä on menetetty: sekö on viisasta politiikkaa, mitä hallitus on tehnyt vihreällä aatteella ja vahingollisilla päätöksillä ihan kotikutoisesti. Odotetaan uusia vaaleja ja uutta muutoshallitusta. Pohjois-Suomi menestyisi paremmin ilman holhousta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini