Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Maijala: pelastushelikopteritoimintaan puututtava

Torstai 15.5.2014 klo 15:01


Kansanedustaja Eeva-Maria Maijala (kesk.) vaatii valtiovaltaa puuttumaan pelastushelikopteritoiminnan tilanteeseen Lapissa.
 
Eilen uutisoitiin Levillä toukokuun alussa sattuneesta sairastapauksesta, joka johti kuolemaan. Pelastushelikopteri Aslak olisi ollut neljän minuutin lentomatkan päässä, mutta paikalle hälytettiin kuitenkin ambulanssi, jonka tulo kesti puoli tuntia. Lapin sairaanhoitopiirin mukaan Aslak ei näkynyt kenttäjohtojärjestelmässä, vaikka sen näkyvyyteen on pyritty.
 
- Olen vuosien ajan seurannut tiiviisti pelastushelikopteritoiminnan alasajoon liittyvää prosessia ja käynyt keskusteluja eri osapuolten kanssa. Ensin lääkärihelikopteritoiminta siirrettiin Sodankylästä Rovaniemelle, vaikka pitkien välimatkojen maakunnassa helikopteri olisi tarvittu myös pohjoisemmaksi. Yksityisen yhdistyksen ja tukijoiden sinnikkyydellä Aslak on kuitenkin pidetty ilmassa.
 
- Jo aikaisemmin on varoiteltu, että sairaanhoitopiirin ja Aslakin välinen arvovaltataistelu on vaarallista leikkiä ihmishengillä. Sairaanhoitopiirin johdon tulee ottaa vastuu tapahtuneesta. Valtiovallan täytyy ottaa nyt vahva ote helikopteritoiminnan koordinoinnin selkeyttämisestä Lapissa, jottei vastaavaa pääse enää tapahtumaan. Juridista estettä sille, että yksityisen toimijan palveluita käytetään tarvittaessa apuna, ei ole.
 
- Aslakin operatiivinen johtaja kertoi jo viime syksynä julkisuuteen esimerkkejä tapauksista, joissa sairauskohtauksen saaneita ihmisiä ei ole toimitettu avun piiriin niin nopeasti kuin olisi ollut mahdollista. Esimerkiksi Sodankylän lentoasemalla potilas on voinut joutua odottamaan Rovaniemeltä tulevaa apua, vaikka Aslak olisi vieressä valmiina lennolle. Tällaista ei saisi sivistysvaltiossa tapahtua!

Avainsanat: pelastushelikopteri, ensiapu, sairaanhoito


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini