Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Lapin kylissä on elämän halua

Sunnuntai 4.8.2013 klo 14:29


Kuivia heiniä latoon, halkoja pinoon, hilloja ja mustikoita pakasteeseen, herkkutatteja kattilaan, vastakset saunaan, Kasvimaalta nyt jo perunoita, yrttejä, sipuleita ja porkkanoita sekä syksyllä herkullisia nauriita. Lapin kylissä elävien, kuten lappilaisen kylässä elävän kansanedustajankin kesän arkea, mutta monen silmissä maalaisromantiikkaa. Onko tämä vanhanaikaista romantisointia vai tulevaisuutta?

Lampaan ja poron lihoja koko Suomen markkinoille, halkoja Norjaan, hillat ja mustikat jalosteina maailman markkinoille. Herkkutatit Italiaan ja yrttihauteet turisteille. Lähiruokana perunat, yrtit, sipulit ja porkkanat ja nauriit alueen ihmisten ja matkailijoiden murkinaksi. Mahdollisuuksia on luonnossamme todella paljon ja markkinat haluaisivat näitä ja monia monia muita luontomme huipputuotteita, mutta mikä tässä mättää?

Kylien väellä on halua elää kotikonnuillaan, vaikuttaa sekä kehittää omaa kotiseutua. Täällä elämisessä on vielä arvoa. Tänäkin kesänä olemme saaneet kokea paljon hienoja kylätapahtumia, joihin kokoontuvat nykyiset ja entiset kyläläiset. Niin monella täältä muuttaneella on palo tulla takaisin kotikonnuille. Niin moni kesävieras on täällä käydessään haaveillut muuttamista takaisin, mutta mutta mutta…

Tämän hetken poliittinen suunta ja yleiskehitys on, että maaseutumme tyhjenee tyhjenemistään. Ruoka ja luonnosta saatavat raaka-aineet tuodaan kaukaa. Kaiken on oltava suurissa yksiköissä, paikallinen lähiruokatuotanto tapetaan sairaalla kilpailutuksella ja ruuan hygieenisyyden varmistamisella, kun kaikki on tutkittava oikein. Kaikista tuotteista on oltava tehtynä säädösten mukaiset paperit ja käsittelytilojen on täytettävä kaikki elintarviketurvallisuuden normit. Samoissa tiloissa ei saa käsitellä kaikkea, kylmä- ja kuljetusketjujen on oltava juuri määrätynlaisia.

Säännöksillä on hyvät tavoitteet, en väheksy niitä tärkeyttä lainkaan, mutta maalaisjärjen käyttö tulee sallia. Tällä säädösviidakolla tapamme maaseudun elämisen mahdollisuudet Lapissa ja samanaikaisesti saamme syödä esim. lihatuotteita, jotka ovatkin yllättäen huijattuja hevoslihatuotteita. Kuihdutamme itse paikallisen tuotannon saadaksemme maailmalta oikeat paperit sisältäviä tuotteita, jotka eivät ole niin hyviä ja voivat olla vielä aivan muuta kuin luvataan.

Suomen lainsäädäntöön tulee ottaa rohkeasti mukaan käsite maalaisjärki. Olen saanut työni puolesta kiertää eri puolilla maailmaa ja käsitykseni Lapin maaseudun mahdollisuuksista on vain vahvistunut. Olen todennut, että meillä Lapin maaseudulla on huikeat mahdollisuudet, kun vain kotimaassa teemme sen eteen rohkeita päätöksiä. Tarvitsemme niitä mm. lähituotteiden käytöstä, asumisen sijoittumisesta sekä kustannuksista, verotuksesta ja polttoaineiden kustannuksista.

Kolumni Meän Tornionlaaksossa 1.8.2013.

Avainsanat: Lappi, kylät, maaseutu


Kommentit

4.8.2013 17:24  Asko Lahtela

Kirjoita! Työttöminen ja Eläkeläisten asemasta Lapissa. Lapin Kansaan ja Koti Lappiin. (ilmaisjakelu) yms.

Työssäkäyvien asema, on kohtalaisen hyvä.

Yrittäjien asemaa tulee kehittää, esim. järkeistämällä.

Lapissa olevilta yrityksiltä, (pienet) tulisi poistaa työntekijän sivukutut tai pieniltä nyrikksiltä jotka työllistää tai joka ottaa uusia työntekijöitä, näiltä pois.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini