Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Turvahaalareiden käytöstä

Perjantai 8.3.2013 klo 13:27


Eduskunnassa käsiteltiin eilen lappilaisen kollegani Heikki Autton ensimmäisenä allekirjoittamaa aloitetta, jossa vaadittiin lakia muutettavaksi niin, että vankien ns. turvahaalareiden käyttö olisi edelleen mahdollista.

Eduskunnan oikeusasiamieshän antoi taannoin lausunnon, jonka mukaan vankeja ei voisi enää pakottaa käyttämään näitä haalareita. Syynä oli se, että asiasta ei ole erikseen laissa säädetty. Turvahaalareita käytetään sellaisessa tilanteessa, joissa vankien epäillään kuljettavan kehossaan huumausaineita vankilaan.

Eduskunnan oikeusasiamiehen lausunto herätti monissa kansalaisissa suuttumusta. Tämä on aivan ymmärrettävää. Miettikää, miltä täyttävät iltapäivälehtien lööpit siitä, että vankiloiden huumekauppaan ei voi puuttua ihmisoikeuksien rajoittamisen takia. Muutoinkin ihmisten sietokyky alkaa ylittyä, kun vakavista rikoksista saa vain muutaman vuoden tuomion ja sitäkään ei tarvitse suorittaa loppuun saakka.

On selvää, että toiminta, jolla puututaan vankien pukeutumiseen ja WC-käynteihin on erittäin voimakkaasti yksityisyyteen puuttuvaa. Mutta niin kauan kuin rikollisten keskuudessa on vallalla se surullinen käytäntö, että huumausaineita niellään pakkauksissa oman terveyden uhalla, ja kuljetetaan elimistössä, niin siihen on kaikin vaadittavin keinoin puututtava.

Julkisessa keskustelussa on ehkä kuitenkin hieman unohtunut se, että oikeusasiamies ei pitänyt tarkkailuhaalareita sinällään perus- ja ihmisoikeuksien vastaisena, joskin hän haluaisi odottaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kannanottoa. Mutta lausunnossa sanotaan selkeästi, että haalareiden käyttö olisi sellainen perusoikeusrajoitus, johon tulisi olla laissa annettu selkeä toimivaltuussäännös.

Juristina tämän näkökannan kyllä ymmärrän. Tämähän on oikeusjärjestyksemme perustaa. Jos perusoikeuksiin jostakin välttämättömästä syystä joudutaan tekemään muutoksia, on niistä säädettävä lailla, jotka ovat mahdollisimman tarkkarajaisia. Nyt meidän on siis tehtävä tällainen laki.

Rikollisuutta ja etenkin vankiloissa harjoitettavaa rikollisuutta vastaan on taisteltava kaikin keinoin. Vankilat eivät saa olla rikosten korkeakouluja. Huumeita ei tarvita sen enempää vankiloissa kuin vankiloiden ulkopuolellakaan.

Eduskunnassa asiasta virisi vilkas keskustelu. Pari sosialidemokraattien edustajaa kantoi huolta vankien ihmisoikeuksista ja esiintyivät vastustavalla kannalla aloitteeseen nähden. He tuntuivat pitävän haalareiden käyttöä ihmisoikeuksien vastaisena. Heille väännettiin rautalangasta monissa puheenvuoroissa, että myös vankien ihmisoikeuksiin tällä asialla puututaan, kun huumausaineiden kuljettamista vankiloihin ehkäistään - ja myös toisten vankien huumekuriiriksi pakottamista.

Mietin keskustelua kuunnellessani, että minkä viestin annamme vankiloiden väelle, jos lainsäätäjänä alamme väheksyä huumausaineiden kuljetusta ja ryhdymme itse esiintymään asiantuntijoina esittäen muka vaihtoehtoja, kun Rikosseuraamuslaitos alan todellisena asiantuntijana toivoo haalareiden käyttömahdollisuuden jatkumista.

Aloitteen oli allekirjoittanut suuri määrä kansanedustajia kaikista eduskuntaryhmistä Vihreät pois lukien, joten asia on syytä pistää eteenpäin mahdollisimman nopeasti. Se on lainsäätäjältä selvä viesti jämerästä toiminnasta.

Avainsanat: vankilat, turvahaalarit, huumeet


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini