Yhteystiedot

Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529

Uutiset

15.4.2019Eeva-Maria Maijalan työ eduskunnassa päättyiLue lisää »24.1.2019Maijala jätti kirjallisen kysymyksen liharuokien harhaanjohtavasta markkinoinnistaLue lisää »18.1.2019Maijala tyytyväinen ahmanpyynnin jatkumiseenLue lisää »

Kenelle maataloustuet menevät?

Perjantai 3.8.2012 klo 13:19


Maanviljelijöille on EU-järjestelmässä luotettu hyvin tärkeä tehtävä. Heidän työnään on huolehtia tukien järkevästä jakamisesta suomalaiselle työlle ja tuotannolle. Vaihtoehtoisesti Suomi / EU voisi tukea energiantuotantoa, elintarvikkeiden jalostusta, kuljetusta, kauppaa jne.

Aikoinaan EEC:n puitteissa valittiin tukemisen kohteeksi ruoan tuottajat, jotta hiiliteollisuuden ym. työntekijöille saadaan ruokaa varmasti ja kohtuuhintaisesti. Näin saatiin rauhoitettua teollisuustyöläisiä eikä tarvinnut pelätä kapinaa tuottajienkaan puolelta. Euroopan kehitys edellytti rauhaa, joka turvattiin varmuudella, että kaikissa tilanteissa maanosan asukkaille saatiin varmasti ruokaa.  Tänä kesänä säät ovat aiheuttamassa katastrofaalista katoa maailman vilja-aittoihin, MIKÄ uhkaa rauhaa muualla eri puolilla maailmaa.

Tukien avulla maanviljelijät on saatu erittäin tarkan valvonnan ja ohjauksen alle. Jos maanviljelijöitä ei olisi pakkosidottu tukiin, voisi heillä olla uskomaton ja valtion tasaiselle elämälle jopa pelottavan suuri valta.

Maanviljelijöiden toiminta ja kotimainen ruuan tuotanto on tukien ansiosta hyvin hallinnassa, mutta onko esim. energiateollisuus tai elintarvikkeiden jalostus sekä kauppa keskittyneet liian harvalle? Harvalle, jotka ovat saaneet itselleen lähes monopoliaseman ja siten vallan. Tähän tilanteeseen ei voida vaikuttaa nykyisellä maataloustukipolitiikalla, mutta asia tulee ottaa käsittelyyn muuten. EU-pöydissä on tehtävissä enemmän.

Tukien nauttijoina ovat siten suoraan kaikki elintarvikeketjuun osallistuvat tahot. Viljelijä on vain sen valittu välittäjätaho. Moni meistä maanviljelijöistä odottaa syksyllä maksuun tulevia tukia, jotta saamme maksaa energia-, lannoite, rehu-, kone- yms. laskut eli siirtää tukia suoraan muille elintarvikeketjun lenkeille.

Onko tämä kadehdittavaa? Vai pitäisikö useamman miettiä, että olenko minä tai joku läheiseni todellisuudessa ns. maataloustukien saajia? Kaikki suomalaiset ovat välillisesti maataloustukien saajia.

Haluamme kotimaista ruokaa, mutta se ei riitä. Nyt Suomen tulee varmistaa, että nämä ketjun muutkin työpaikat säilyvät Suomessa.

Yhden viiteryhmäni eli maanviljelijöiden kautta kulkee huomattava määrä valtiomme rahoista. Eli on tärkeää, että asiasta puhutaan ja ymmärretään koko kokonaisuus. Onneksi on olemassa vielä ihmisiä, joilla on maausko ja he kaikesta huolimatta haluavat tuottaa isiensä maassa puhdasta kotimaista ruokaa.

Avainsanat: maataloustuet, maaseutu, maatalous


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini