Yhteystiedot

Eeva Maria Maijala 050 512 0529 eeva-maria.maijala@eduskunta.fi

eduskunta-avustaja Janne Kaisanlahti (09) 432 4098

Uutiset

24.5.2017Maijala tyytyväinen postinjakelun turvaamiseen viisipäiväisenäLue lisää »7.4.2017Maijala vastustaa haaskakuvauksen laillistamista metsästyslaissaLue lisää »15.3.2017Maijala vaatii puuttumaan kiristyskirjeisiinLue lisää »

RESEPTEJÄ

Olen koonnut tähän meidän perheen ihan tavallisia kotiruokia. Äitini ja anoppini ovat opettaneet minut tekemään nämä ruoat. Olen sitten ajan myötä oman makuni mukaan tehnyt perinteisiin ruokiin muutoksia, esimerkiksi kananmunan käyttö ei ole kuulunut alueen ruokiin, mutta minä laitan niitä melkein joka paikkaan. Onhan minulla nyt muutama kanakin munimassa omia herkullisia munia.

1.png

Lappilaiset perusruoat ovat usein yksinkertaisia, koska luonnolliset raaka-aineemme täällä ovat niin hyviä ja monikäyttöisiä.

Esimerkiksi poro on helppoa pikaruokaa. Poro on sitä paitsi niin hyvän makuista, ettei sen mausteeksi tarvita muuta kuin suolaa ja voita paistamiseen.  Suurin osa poronlihasta on vasaa, joka on mureaa ja erittäin nopea kypsyttää. Hirvestä saa laitettua ruokaa aivan samoilla ohjeilla kuin porostakin, monesti vain hirvi on hieman sitkeämpää ja vaatii pidemmän kypsennysajan.

Hellani vieressä on purkki karkeaa ja hienoa suolaa sekä maustepippureita. Rasvaksi kelpaa vain voi. Ruoan perusta muodostuu poron, hirven ja lampaan lihasta sekä lähivesien kaloista. Lisukkeeksi tulevat omasta kasvimaasta nostetut sipulit, porkkanat, nauriit, puikulaperunat ja tilli. Puolukkahyytelö kuuluu lähes joka ruoan mausteeksi.  Jälkiruokana ovat marjakiisselit ja -piirakat. Leipänä on omassa leivinuunissa paistettu ohraleipä eli rieska ja kahvin kanssa syödään kampanisuja.

En ole mikään superkokki tai alan harrastaja. Olen tavallinen lappilainen maa- ja porotilanemäntä ja neljän lapsen äiti. Olen tottunut tekemään, kuten muutkin emännät täällä, ruokaa vaikka suurelle yllätysvierasporukalle, sillä lappilaisesta talosta eí nälissään tai kylmissään lähdetä taipaleelle.

PORONLIHA

Hirven lihasta voi ruokaa tehdä samoilla ohjeilla, mutta kypsennysaika on pidempi.

PORONKÄRISTYS

poronkäristyslihaa

voita

suolaa

Laita paistinpannulle voita ja sulaa käristyslihaa sekä sopivasti suolaa. Lihaa paistetaan, kunnes se on kypsää. Laita kansi päälle ja anna hautua. Tarvittaessa lisää hieman vettä, ettei käristys kuivu.

PORONLIHAKEITTO

luisia poronlihoja

karkeaa suolaa

maustepippuria

vettä

perunoita  

juureksia (porkkanaa, naurista)

Laita luulihat kattilaan ja vettä päälle sen verran päälle, että lihat peittyvät. Laita kiehumaan ja jos päälle tulee kiehumisen alkuvaiheessa verivaahtoa, niin kuori se pois.

Lisää suolaa ja pippurit. Keittoon voi tässä vaiheessa laittaa suurukseksi kourallisen kaurahiutalaeita tai riisiryynejä. Keitä 2-4 h. miedolla lämmöllä. Liha on kypsää, kun se irtoaa luista.

Jos joku ihan välttämättä haluaa luutonta lihakeittoa, niin luut voi poistaa lopussa kypsästä lihasta. Lihakeiton oikea maku tulee kyllä luista ja rasvaisesta lihasta.

Lisää palastellut  perunat ja juurekset. Keitto on helppo ruoka, joka odottaa syöjiä lämpimällä levyllä montakin tuntia ja ajan kanssa vain paranee. Keitto on todella hyvää, kun sen lämmittää seuraavana päivänä.

KUIVALIHAVELLI (KEITTO)

luisia kuivalihapaloja

vettä

perunat

maitoa/kermaa

Liota lihat kylmässä vedessä yön yli. Laita aamulla kiehumaan ja keitä monta tuntia pehmeäksi. Kuivalihakeittoon voit laittaa kourallisen riisiä heti aluksi. Lisää perunat ja aivan lopuksi voit laittaa kermaa tai maitoa.

KÄRISTYSKEITTO

poronkäristyslihaa

voita

suolaa

vettä

perunoita ja porkkanoita

viherpippurisulatejuustoa

kermaa

Käristä liha voissa ja mausta suolalla. Keitä perunat ja porkkanat. Lisää käristys ja viherpippurisulatejuusto. Lopuksi laita kermaa. Poronjauhelihasta tulee vastaavalla tavalla tehtynä herkullinen keitto. Keittoon voit lisätä vielä esim. smetanaa.

LIHAPATA

lihan palasia (mitä pakasteesta löytyy), luista poron, hirven, lampaan lihaa

sianlihaa

suolaa

vettä

sipulia, porkkanoita ja nauriita maun mukaan

Laita pataan lihat ja isot sipulin-, porkkanan- ja nauriinpalat sekä vettä vähän pohjalle. Lisää suolaa sopivasti lihojen päälle. Sitten pistä kansi padan päälle ja laita pata uuniin matalaan lämpötilaan useammaksi tunniksi. Leivinuuniin vaikka koko yöksi, kunhan lämpötila on jo riittävän alhainen. Tarkista välillä ja sekoita, jotta kaikkiin lihoihin tulee suolaa eivätkä lihat pääse kuivumaan. Lisää tarvittaessa vähän vettä.

KALA

KALAPULLAT

haukia tai jotain muuta kalaa

korppujauhoja

suolaa

sipulia

kermaa

muutama kananmuna

Fileroi hauki, ota pois paksuselkäruoto ja kylkiruodot. Jauha myllyssä kalat ja sipuli. Lisää kaikki ainekset sekaan. Tee pyöryköiksi tai pihveiksi ja paista 200 asteessa 15-20 minuuttia uunista riippuen. Kannattaa tehdä kerralla enemmän ja pakastaa.

KALALAATIKKO

kalaa (muikku,siika…)

perunoita

sipulia

siankylkeä siivuina

suolaa

valkopippuria

maitoa

kananmunia

Asettele uunivuokaan kerroksittain kala-, peruna- ja  sipulipalasia sekä siankylkisiivuja. Päälle kaada munamaito, johon on sekoitettu suola ja valkopippuri. Paista uunissa 200 astetta, kunnes ovat kypsät.

KALAKEITTO

kalaa (muikku, siika, hauki)

purjosipulia

voita

karkeaa suolaa

vettä

porkkanaa, naurista tms. juureksia

viherpippurisulatejuustoa

kermaa

Kuullota purjosipuli runsaassa voissa. Lisää runsaasti kokonaisia maustepippureita. Suolaa karkealla suolalla. Huom. kala vaatii kohtuullisen suolan. Lisätään vesi ja perunat sekä porkkana ja vihannessekoituskuutiot. Keitetään kypsäksi. Lisätään kalan palaset ja haudutetaan kattilassa hetken. Huom. kala kypsyy nopeasti. Lopuksi lisätään viherpippurisulatejuusto ja kermaa.  Annetaan hautua hetken.

MAEVELLI (MADEVELLI)

made kala

vettä

suolaa

peruna, porkkanaa, sipulia, naurista

kermaa

Keitä made omassa kattilassaan isompina palasina ja ota kypsänä ruoto pois. Laita kattilaan vesi, suola ja palasina sipulia, porkkanaa ja perunat. Kun ovat pehmeitä, niin lisää mateenpalat ja kermaa. Hauduta hetki.

VERI JA MAKSA

EEVA-MARIAN MAKEAT VERILÄTYT

poronverta ja maitoa saman verran

kananmunia

suolaa

vehnä- ja ruisjauhoja

voita paistamiseen

Sekoita ainekset juoksevaksi lättytaikinaksi. Paista paistinpannulla voissa molemmin puolin. Lätyistä tulee rapeita ja päälle laitetaan hienoa sokeria ja puolukoita.

VERIPALTTU JA KAMPSUT

poronverta ja vettä saman verran

suolaa

sipulia murskana

ruisjauhoja

jauhettua poron kuuta (poronrasvaa)

Veripalttu: Sekoita löysäksi taikinaksi ja paista uunissa syvällä pellillä tai pannussa, 2-3 cm paksuisena. 200 asteessa kypsäksi. Veripalttu syödään sellaisenaan tai se voidaan keittää maidossa omaksi keitokseen.

Kampsut:  Tee paksu taikina,  josta pyörittele käsin pyöreitä tai littania (n. 2 cm paksuja ja 4 cm leveitä) kampsuja. Laita kampsut kiehuvaan veteen ja keitä vajaan tunnin. Keitä kuoritut perunat kampsujen kanssa lopuksi samassa vedessä. Tee voista ja sipulista kastike.

JAUHEMAKSAPIHVIT

poronvasan maksa

muutama peruna

sipuleita

suolaa

valkopippuria

kananmunia 2 kpl

Jauha maksa, sipulit, perunat ja näkkileipä lihamyllyn läpi. Lisää loput ainekset ja paista pihveinä paistinpannulla aika nopeasti.

OHRALEIPÄ ELI RIEKSA

3/4 ohrajauhoja

¼ vehnä- tai
hiivaleipäjauhoja

suolaa

kylmää vettä

Laita jauhot ja suola suurehkoon leivonta-astiaan. Lisää kylmää vettä ja käsittele taikinaa kädellä, kunnes taikina tuntuu sopivan pehmeältä, mutta kuitenkin sellaiselta, että sen voi vielä leipoa leiväksi.

Ota taikina astiasta ja vaivaa sitä jonkin aikaa ohrajauhojen päällä kiinteäksi massaksi. Pyöritä taikinasta pötkö ja palastele se sopivan kokoisiksi paloiksi. Leivo paloista painelemalla pyöreitä noin 1 cm paksuisia leipiä. Paina leipään esim. sahalla jäljet ja pistele haarukalla. Käännä leipä pöydällä ja tee sama toisellekin puolelle. Paista välittömästi kuumassa leivinuunissa. Rieskan voi paistaa myös sähköuunissa pellillä leivinpaperin päällä maksimilämpötilassa.

Leiväntekijäksi oppii vain tekemällä.

MARJAT

PUOLUKKAHYYTELÖ

2 kg raakoja puolukoita, vähintään puolet vielä valkoista

1 kg hienoa (EI hillo) sokeria

1 dl vettä

Puolukat kerätään raakana elokuussa. Murskaa marjat tehosekoittimella massaksi. Laita puolukkamassa ja vesi kattilaan. Keitä massaa, kunnes tulevat ensimmäiset kuplat ja sekoita massaan sitten sokeri (ei hillosokeria). Keitä n. 20 minuuttia aina vähän väliä sekoittaen. Varo, ettei pala pohjaan. Huolehdi, että kansi on aina lähellä ja sen pitää olla päällä aina kun ei sekoiteta. Laita kuuma hyytelö kuumassa käsiteltyihin lasipurkkeihin. Laita purkin kansi kiinni ja vie kellariin.

MARJAPIIRAKKA

4 dl sokeria

4 munaa

1 tl vaniljasokeria

2 dl maitoa

4 dl jauhoja

2 tl leivinjauhoja

voita 150 gr

marjoja (mustikka,puolukka, mansikka,vadelma yksin tai sekaisin)

Vatkaa sokerit ja munat vaahdoksi. Lisää maito ja jauhot. Sulata voi pellillä uunissa.  Voitele koko pelti sulalla voilla. Sekoita sula voi  lopuksi taikinaan. Laita pelti hetkeksi uuniin, jotta taikina hieman kiinteytyy. Ota pelti pois uunista ja laita marjat taikinan päälle. Näin marjat eivät uppoa pohjaan.  Paista uunissa kypsäksi 225 asteessa.  Lopuksi voit ripotella päälle sokeria.

HELLEVIN KAURAHERKKU

100 g voita

1 dl sokeria

3 dl kauraryynejä

puolukoita

Sekoita sula voi, sokeri ja kauraryynit pienelle pannulle ja laita siihen päälle puolukoita. Ripottele päälle sokeria ja paista uunissa 225 astetta.

KAMPANISUT ELI TORTUT

SOKERINEN KAMPANISU
(Eeva-Marian oma resepti)

1/2 kg voita
4 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl piimää, maitoa, kermaviiliä tms.
14 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa ja 1 tl leivinjauhetta

Taikinaa voit maustaa laittamalla 1 tl vaniljasokeria.

Sekoita käsin tai koneella huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää kananmunat ja neste vuorollaan. Sekoita jauhot ja nostatusaineet taikinaan. Jaa tasainen taikina kolmeen osaan.

SUOLAINEN KAMPANISU
(kemijärveläinen torttu)

1/2 kg voita tai margariinia
ripaus suolaa (1/2 tl.)
15-16 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa ja 1 tl leivinjauhetta
2 dl piimää
2 dl maitoa

Kuivat aineet ja huoneenlämpöinen rasva nypitään rakeiseksi. Lisätään nesteet ja sekoitetaan taikina tasaiseksi. Taikina laitetaan pöydällä kahteen osaan.

(molempiin resepteihin:) Tee taikinasta 40-50 cm pitkä tanko. Painele tanko 6-10 cm leveäksi 1 cm paksuiseksi matoksi. Tee vinosti leikaten n. 2,5 cm leveitä, neljä- tai viisisakaraisia kampanisuja. Paisto 250-300 asteen lämmössä.