Eeva-Maria Maijala
em.maijala@gmail.com
puh. 050 512 0529
RESEPTEJÄOlen koonnut tähän meidän perheen ihan tavallisia kotiruokia. Äitini ja anoppini ovat opettaneet minut tekemään nämä ruoat. Olen sitten ajan myötä oman makuni mukaan tehnyt perinteisiin ruokiin muutoksia, esimerkiksi kananmunan käyttö ei ole kuulunut alueen ruokiin, mutta minä laitan niitä melkein joka paikkaan. Onhan minulla nyt muutama kanakin munimassa omia herkullisia munia. Lappilaiset perusruoat ovat usein yksinkertaisia, koska luonnolliset raaka-aineemme täällä ovat niin hyviä ja monikäyttöisiä. Esimerkiksi poro on helppoa pikaruokaa. Poro on sitä paitsi niin hyvän makuista, ettei sen mausteeksi tarvita muuta kuin suolaa ja voita paistamiseen. Suurin osa poronlihasta on vasaa, joka on mureaa ja erittäin nopea kypsyttää. Hirvestä saa laitettua ruokaa aivan samoilla ohjeilla kuin porostakin, monesti vain hirvi on hieman sitkeämpää ja vaatii pidemmän kypsennysajan. Hellani vieressä on purkki karkeaa ja hienoa suolaa sekä maustepippureita. Rasvaksi kelpaa vain voi. Ruoan perusta muodostuu poron, hirven ja lampaan lihasta sekä lähivesien kaloista. Lisukkeeksi tulevat omasta kasvimaasta nostetut sipulit, porkkanat, nauriit, puikulaperunat ja tilli. Puolukkahyytelö kuuluu lähes joka ruoan mausteeksi. Jälkiruokana ovat marjakiisselit ja -piirakat. Leipänä on omassa leivinuunissa paistettu ohraleipä eli rieska ja kahvin kanssa syödään kampanisuja. En ole mikään superkokki tai alan harrastaja. Olen tavallinen lappilainen maa- ja porotilanemäntä ja neljän lapsen äiti. Olen tottunut tekemään, kuten muutkin emännät täällä, ruokaa vaikka suurelle yllätysvierasporukalle, sillä lappilaisesta talosta eí nälissään tai kylmissään lähdetä taipaleelle. PORONLIHAHirven lihasta voi ruokaa tehdä samoilla ohjeilla, mutta kypsennysaika on pidempi. PORONKÄRISTYSporonkäristyslihaa voita suolaa Laita paistinpannulle voita ja sulaa käristyslihaa sekä sopivasti suolaa. Lihaa paistetaan, kunnes se on kypsää. Laita kansi päälle ja anna hautua. Tarvittaessa lisää hieman vettä, ettei käristys kuivu. PORONLIHAKEITTOluisia poronlihoja karkeaa suolaa maustepippuria vettä perunoita juureksia (porkkanaa, naurista) Laita luulihat kattilaan ja vettä päälle sen verran päälle, että lihat peittyvät. Laita kiehumaan ja jos päälle tulee kiehumisen alkuvaiheessa verivaahtoa, niin kuori se pois. Lisää suolaa ja pippurit. Keittoon voi tässä vaiheessa laittaa suurukseksi kourallisen kaurahiutalaeita tai riisiryynejä. Keitä 2-4 h. miedolla lämmöllä. Liha on kypsää, kun se irtoaa luista. Jos joku ihan välttämättä haluaa luutonta lihakeittoa, niin luut voi poistaa lopussa kypsästä lihasta. Lihakeiton oikea maku tulee kyllä luista ja rasvaisesta lihasta. Lisää palastellut perunat ja juurekset. Keitto on helppo ruoka, joka odottaa syöjiä lämpimällä levyllä montakin tuntia ja ajan kanssa vain paranee. Keitto on todella hyvää, kun sen lämmittää seuraavana päivänä. KUIVALIHAVELLI (KEITTO)luisia kuivalihapaloja vettä perunat maitoa/kermaa Liota lihat kylmässä vedessä yön yli. Laita aamulla kiehumaan ja keitä monta tuntia pehmeäksi. Kuivalihakeittoon voit laittaa kourallisen riisiä heti aluksi. Lisää perunat ja aivan lopuksi voit laittaa kermaa tai maitoa. KÄRISTYSKEITTOporonkäristyslihaa voita suolaa vettä perunoita ja porkkanoita viherpippurisulatejuustoa kermaa Käristä liha voissa ja mausta suolalla. Keitä perunat ja porkkanat. Lisää käristys ja viherpippurisulatejuusto. Lopuksi laita kermaa. Poronjauhelihasta tulee vastaavalla tavalla tehtynä herkullinen keitto. Keittoon voit lisätä vielä esim. smetanaa. LIHAPATAlihan palasia (mitä pakasteesta löytyy), luista poron, hirven, lampaan lihaa sianlihaa suolaa vettä sipulia, porkkanoita ja nauriita maun mukaan Laita pataan lihat ja isot sipulin-, porkkanan- ja nauriinpalat sekä vettä vähän pohjalle. Lisää suolaa sopivasti lihojen päälle. Sitten pistä kansi padan päälle ja laita pata uuniin matalaan lämpötilaan useammaksi tunniksi. Leivinuuniin vaikka koko yöksi, kunhan lämpötila on jo riittävän alhainen. Tarkista välillä ja sekoita, jotta kaikkiin lihoihin tulee suolaa eivätkä lihat pääse kuivumaan. Lisää tarvittaessa vähän vettä. KALAKALAPULLAThaukia tai jotain muuta kalaa korppujauhoja suolaa sipulia kermaa muutama kananmuna Fileroi hauki, ota pois paksuselkäruoto ja kylkiruodot. Jauha myllyssä kalat ja sipuli. Lisää kaikki ainekset sekaan. Tee pyöryköiksi tai pihveiksi ja paista 200 asteessa 15-20 minuuttia uunista riippuen. Kannattaa tehdä kerralla enemmän ja pakastaa. KALALAATIKKOkalaa (muikku,siika…) perunoita sipulia siankylkeä siivuina suolaa valkopippuria maitoa kananmunia Asettele uunivuokaan kerroksittain kala-, peruna- ja sipulipalasia sekä siankylkisiivuja. Päälle kaada munamaito, johon on sekoitettu suola ja valkopippuri. Paista uunissa 200 astetta, kunnes ovat kypsät. KALAKEITTOkalaa (muikku, siika, hauki) purjosipulia voita karkeaa suolaa vettä porkkanaa, naurista tms. juureksia viherpippurisulatejuustoa kermaa Kuullota purjosipuli runsaassa voissa. Lisää runsaasti kokonaisia maustepippureita. Suolaa karkealla suolalla. Huom. kala vaatii kohtuullisen suolan. Lisätään vesi ja perunat sekä porkkana ja vihannessekoituskuutiot. Keitetään kypsäksi. Lisätään kalan palaset ja haudutetaan kattilassa hetken. Huom. kala kypsyy nopeasti. Lopuksi lisätään viherpippurisulatejuusto ja kermaa. Annetaan hautua hetken. MAEVELLI (MADEVELLI)made kala vettä suolaa peruna, porkkanaa, sipulia, naurista kermaa Keitä made omassa kattilassaan isompina palasina ja ota kypsänä ruoto pois. Laita kattilaan vesi, suola ja palasina sipulia, porkkanaa ja perunat. Kun ovat pehmeitä, niin lisää mateenpalat ja kermaa. Hauduta hetki. VERI JA MAKSAEEVA-MARIAN MAKEAT VERILÄTYTporonverta ja maitoa saman verran kananmunia suolaa vehnä- ja ruisjauhoja voita paistamiseen Sekoita ainekset juoksevaksi lättytaikinaksi. Paista paistinpannulla voissa molemmin puolin. Lätyistä tulee rapeita ja päälle laitetaan hienoa sokeria ja puolukoita. VERIPALTTU JA KAMPSUTporonverta ja vettä saman verran suolaa sipulia murskana ruisjauhoja jauhettua poron kuuta (poronrasvaa) Veripalttu: Sekoita löysäksi taikinaksi ja paista uunissa syvällä pellillä tai pannussa, 2-3 cm paksuisena. 200 asteessa kypsäksi. Veripalttu syödään sellaisenaan tai se voidaan keittää maidossa omaksi keitokseen. Kampsut: Tee paksu taikina, josta pyörittele käsin pyöreitä tai littania (n. 2 cm paksuja ja 4 cm leveitä) kampsuja. Laita kampsut kiehuvaan veteen ja keitä vajaan tunnin. Keitä kuoritut perunat kampsujen kanssa lopuksi samassa vedessä. Tee voista ja sipulista kastike. JAUHEMAKSAPIHVITporonvasan maksa muutama peruna sipuleita suolaa valkopippuria kananmunia 2 kpl Jauha maksa, sipulit, perunat ja näkkileipä lihamyllyn läpi. Lisää loput ainekset ja paista pihveinä paistinpannulla aika nopeasti. OHRALEIPÄ ELI RIEKSA3/4 ohrajauhoja ¼ vehnä- tai suolaa kylmää vettä Laita jauhot ja suola suurehkoon leivonta-astiaan. Lisää kylmää vettä ja käsittele taikinaa kädellä, kunnes taikina tuntuu sopivan pehmeältä, mutta kuitenkin sellaiselta, että sen voi vielä leipoa leiväksi. Ota taikina astiasta ja vaivaa sitä jonkin aikaa ohrajauhojen päällä kiinteäksi massaksi. Pyöritä taikinasta pötkö ja palastele se sopivan kokoisiksi paloiksi. Leivo paloista painelemalla pyöreitä noin 1 cm paksuisia leipiä. Paina leipään esim. sahalla jäljet ja pistele haarukalla. Käännä leipä pöydällä ja tee sama toisellekin puolelle. Paista välittömästi kuumassa leivinuunissa. Rieskan voi paistaa myös sähköuunissa pellillä leivinpaperin päällä maksimilämpötilassa. Leiväntekijäksi oppii vain tekemällä. MARJATPUOLUKKAHYYTELÖ2 kg raakoja puolukoita, vähintään puolet vielä valkoista 1 kg hienoa (EI hillo) sokeria 1 dl vettä Puolukat kerätään raakana elokuussa. Murskaa marjat tehosekoittimella massaksi. Laita puolukkamassa ja vesi kattilaan. Keitä massaa, kunnes tulevat ensimmäiset kuplat ja sekoita massaan sitten sokeri (ei hillosokeria). Keitä n. 20 minuuttia aina vähän väliä sekoittaen. Varo, ettei pala pohjaan. Huolehdi, että kansi on aina lähellä ja sen pitää olla päällä aina kun ei sekoiteta. Laita kuuma hyytelö kuumassa käsiteltyihin lasipurkkeihin. Laita purkin kansi kiinni ja vie kellariin. MARJAPIIRAKKA4 dl sokeria 4 munaa 1 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa 4 dl jauhoja 2 tl leivinjauhoja voita 150 gr marjoja (mustikka,puolukka, mansikka,vadelma yksin tai sekaisin) Vatkaa sokerit ja munat vaahdoksi. Lisää maito ja jauhot. Sulata voi pellillä uunissa. Voitele koko pelti sulalla voilla. Sekoita sula voi lopuksi taikinaan. Laita pelti hetkeksi uuniin, jotta taikina hieman kiinteytyy. Ota pelti pois uunista ja laita marjat taikinan päälle. Näin marjat eivät uppoa pohjaan. Paista uunissa kypsäksi 225 asteessa. Lopuksi voit ripotella päälle sokeria. HELLEVIN KAURAHERKKU100 g voita 1 dl sokeria 3 dl kauraryynejä puolukoita Sekoita sula voi, sokeri ja kauraryynit pienelle pannulle ja laita siihen päälle puolukoita. Ripottele päälle sokeria ja paista uunissa 225 astetta. KAMPANISUT ELI TORTUTSOKERINEN KAMPANISU
|